menu

  • 2014.09.19.

Az Univer 2014-ben is növeli árbevételét

A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. a csütörtökön átadott 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta eddigi 25 ezer tonnás nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását Kecskeméten.

Az 1948-ban alapított, kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata; a 2013-as évet 16,6 milliárd forintos rekord nettó árbevétellel zárta, a 2014-es tervekben 17,1 milliárd forintos árbevételt tervez.

A cég által szolgáltatott adatok szerint a vállalat mintegy 1500 főt foglalkoztat, több mint 500 őstermelőnek biztosít piacot.

Az Univer termékei a következő termékcsoportokba sorolhatók: nedves ételízesítők – majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek és asztali szószok -, magyaros ételízesítők – Piros Arany, Erős Pista, Haragos Pista, Gulyáskrém, hagymakrémek, grillkrémek, sűrített paradicsom, bébiételek, lekvárok, zöldségkrémek, gyümölcslevek és gasztronómiai termékek. Az Univer a majonéz, mustár, ketchup és magyaros ételízesítő termékkategóriákban piacvezető.

Az Univer Product Zrt. az Univer csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a régió egyik nagymúltú bevásárlóközpontja, a kecskeméti Alföld Áruház.

Az Univer Coop Zrt. 5 megyére kiterjedő kiskereskedelmi bolthálózatot tart fenn.
A cégcsoport nettó vagyona 11 milliárd forint. Az elmúlt 5 évben 7,2 milliárd forint fejlesztést hajtott végre.

Az Univer Product Zrt. a csütörtökön átadott 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta eddigi 25 ezer tonnás nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását, ami egyben a kecskeméti paradicsomfeldolgozó-üzem teljes műszaki, építészeti és energetikai rekonstrukcióját jelentette.

MTI fotó: Ujvári Sándor

MTI fotó: Ujvári Sándor

A kevesebb mint egy év alatt megvalósuló beruházás eredményeként a vállalatnak évente 70-75 ezer tonna nyers paradicsom feldolgozására lesz lehetősége. Idén mintegy 40 ezer tonna alapanyagból készül sűrített paradicsom, ami a tavalyi év mennyiségének a duplája. Az üzem másik részében alakították ki a magas gyümölcstartalmú lekvárgyártás technológiáját.

Az Univer megújult üzemében kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, valamint zöldség- és gyümölcs alapanyagot dolgoznak fel. A beszállított ipari paradicsommennyiség jelentős részét Kecskemét környékbeli gazdáktól szerzik be. A régió szállítóinak szakmai segítésére az Univer 111 hektáron mintagazdaságot hoz létre, ahol maga is paradicsomot termeszt, valamint palántaneveléssel és széleskörű szaktanácsadással segíti a gazdákat.

Az Univer Cégcsoport célja a környékbeli szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó termelők bevonása a kertészeti ágazatba, ami újabb munkahelyeket teremt. Ezzel lehetővé válik a magyar paradicsomtermesztés újjáélesztése, valamint a régió kertészeti ágazataiban a foglalkoztatás növelése.

 

MTI

Kapcsolódó képek