menu

  • 2014.10.01.

Helyszíni bejárás a Belső Szegedi út megnyitása érdekében

A Szegedi út keresztezi a Kecskemét-Fülöpszállás vasútvonalat, ahol a korábbi vasúti átjáró az 1980-as évek végén megszüntetésre került. 

Így az 5-ös számú főútvonalról a Belvárosba vezető egykor nyílegyenes közút a nyolcvanas évek óta használhatatlan.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a város lakóinak, vállalkozásainak kezdeményezésére több, mint egy évtizede már kezdeményezi a közúti átjáró újranyitását, azonban a kérést a MÁV illetékesei folyamatosan elutasították.

Az Önkormányzat törekvéseiben fordulópontot jelenthet az a 2014. október 1.-jén megtartott szemle, amelyen Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, Öveges László főépítész, Dr. Orbán Csaba a Beruházási és Városüzemeltetési Osztály vezetője, és Lévai Jánosné – körzet önkormányzati képviselője a helyszínen mutathatta be a problémát Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkárnak és Pál Lászlónak, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettesének. Az illetékesek a kecskeméti látogatás alapján vizsgálják a megoldás lehetőségét és reményeink szerint rövidesen kidolgozzák az átjáró újranyitásának lehetőségeit.

helyszini1

Az átjáró megnyitására számos indok kínálkozik:

A lezárás óta a vasúti kiszolgálást igénylő nagy gazdálkodó szervezetek a térségben megszűntek (pl. Zománcipari Művek), és közben számos gazdasági társaság települt be a Szegedi út mellé, amelyek igénylik a minél gyorsabb, közvetlen elérhetőséget.

A Déli Iparterület folyamatos fejlődése (Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft., Knorr-Bremse Kft. stb) újabb közlekedési igényeket vet fel és szükségessé teszi az érintett közúthálózat kapacitásának bővítését.

helyszni-2

A közösségi közlekedés előtérbe helyezéséhez kapcsolódóan a menetrend szerinti helyi személyszállítási szolgáltatás hálózatának tervezett átalakítása során is indokolt az átjáró megnyitásával a Szegedi útra a közösségi közlekedés bevezetése, és ezzel a menetrendi elérési idő csökkentése.

Képek: Banczik Róbert

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek