menu

  • 2014.10.20.

Megnövekedett a Hepatitis A megbetegedések száma

Az utóbbi időben  megyénk egyes településein, illetve Kecskeméten megnövekedett a Hepatitis A (vírusos májgyulladás) megbetegedések száma.

Mind a hatóságok, mind a megbetegedések szempontjából érintett intézmények, valamint azok az oktatási-, nevelési-, és gyermek intézmények is ahol nem fordult elő megbetegedés, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata megtették és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Néhány általános információ:
Kecskemét város lakói között augusztus közepétől egyre nagyobb számban fordulnak elő hepatitis megbetegedések.

Megyénk hepatitis járványügyi helyzete több mint két évtizede  kimagaslóan kedvező volt, megbetegedést csak igen ritkán észleltek területünkön.

Ezen kedvező jelenség azonban együtt járt azzal a nem kívánatos következménnyel, hogy közben a felnövő új  nemzedéknek nem volt alkalma találkozni a betegség kórokozójával, így az általános fogékonyság megnőtt.

Mi okozza a betegséget?
A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Betegségük elején, székletükkel ürítik a fertőzöttek a vírust.

Betegség:
Hirtelen kezdet néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Néhány nap elteltével étvágycsökkenés, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat.
A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők,  melynek a fertőzés átadásában jelentős szerepe van!

A megelőzés lehetőségei:
– személyi higiénés magatartás (kézmosás fontossága)
– védőoltás

A kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek, különösen ételkészítés, étkezés előtt, WC használata után fontos szerepe van a betegség megelőzésében. Amennyiben fertőző májgyulladásban szenvedő beteg van a családban, közforgalomban kapható vírusölő hatással is rendelkező, OTH engedéllyel ellátott  kézfertőtlenítő használata szükséges, a használati utasítás szerint.

A Hepatitis A ellen többféle oltóanyag van forgalomban. A betegek környezetében megbetegedési veszély elhárítása céljából térítésmentesen biztosítják az oltóanyagot.

Kecskemét városban előfordult megbetegedések kapcsán a bejelentést követően a Népegészségügyi Intézet szakemberei a családban és az érintett közösségekben járványügyi vizsgálatot végeztek és végeznek. Előírás szerint a beteg környezetében veszélyeztetett személyek számára a megfelelő oltóanyagot térítésmentesen biztosítják, és segítenek megszervezni a védőoltások leggyorsabb  lebonyolítását.

A fertőzés továbbterjedését a megfelelő és fokozott higiénés rendszabályok betartatásával kívánják biztosítani, melyet a járványügyi vizsgálat során ismertetnek, és hangsúlyoznak.

A megbetegedettek környezetében, az érintett oktatási intézményekben az étkeztetést és takarítást biztosító vállalatok megfelelő szakmai felvilágosítása megtörtént, a fertőtlenítés fontosságát is hangsúlyozva.
A megfelelő fertőtlenítő szerek biztosítását, és használatát illetően a Népegészségügyi Intézet és az  Élelmiszer ellenőrző hatóság folyamatos ellenőrzéseket végez.

A Kecskeméti Járási Intézet illetékességi területén, így Kecskemét városban is, minden oktatási-, nevelési intézmény, óvoda vezetője részére tájékoztató anyagot juttattak ki a megbetegedéssel és  annak megelőzésével kapcsolatosan, továbbá felkérték az iskolai védőnőket, hogy a gyermekek és az  intézményben dolgozók részére felvilágosítást tartsanak a témával kapcsolatosan.
Az alapellátást végző orvosok figyelmét felhívták a megbetegedések halmozódására, a jelentési  fegyelem fokozott betartására.

A hepatitis A megbetegedés a higiénés rendszabályok fokozott betartásával megelőzhető.
Intézkedéseik során kiemelten kezelik a felvilágosítást mind az otthoni, mind az intézmény keretei között.
Az eseményekkel kapcsolatosan folyamatosan együttműködnek felettes szerveikkel, a társhatóságokkal, és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

 

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Kapcsolódó képek