menu

  • 2014.11.05.

Itt a parlagfű ellenszere?

Sikerrel vetették be a parlagfű elleni természetes védekezés módszerét Kecskeméten. A növényvédő szer receptje egyelőre titkos, csak annyit tudni, hogy növényi hatóanyagok keveréke. 

Magyarország Európa parlagfűvel legszennyezettebb országa. Kecskeméten is nagy a baj: a település 20-30 százalékán terjedt el a gyomnövény. A hírös városban az 1980-as évek elején indultak kutatások a parlagfű elleni védekezés témakörében, melyek kezdenek beérni.

– Hatásosnak bizonyultak a növényekből kivont gátló vegyületek – mondta a Szabad Föld online portálnak a kutatások vezetője, dr. Pölös Endre, a Kecskeméti Főiskola docense. – Egyelőre nem kívánjuk megnevezni az alkotóelemeket. A környezetbarát szert sikeresen alkalmaztuk a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ahol teljesen eltűnt a parlagfű, miközben a természetes vegetáció is visszaépült.

Kecskeméten az utóbbi huszonöt évben eredménytelen maradt a parlagfű-mentesítés. Az utóbbi években viszont a Kiskunsági Nemzeti Park célul tűzte ki a tájidegen növényfajok (akác, parlagfű, selyemkóró) kiirtását, ehhez pedig tökéletesnek bizonyult a jobb sorsra érdemes biológiai módszer, mivel kémiai növényvédő szereket nem alkalmazhatnak. Mindezen előzményekről mit sem tudva a városvezetés is jelentkezett.
– Nem tudtak a kutatásainkról, szándékaink egybeesése a véletlennek köszönhető, de terveink szerint jövőre elindulhat a munka – árulta el dr. Ferencz Árpád, a főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánja, aki szerint ígéretet kaptak támogatásra, másképp nem is tudnák végrehajtani a terepfelmérést és a gyommentesítést. Első körben azon területeken kell parlagfűirtást végezni, ahonnan a legnagyobb mértékben érkezik a város fölé a pollen. Siker esetén nagyobb léptékben is alkalmazzák a módszert, ami már országos referenciaként is szolgálhat. A feladatok elvégzésében számítanak a főiskolásokra is.

A parlagfű allergenitása kiemelkedően magas a hazánkban honos növények között. Egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni, így a parlagfű virágzása idején a pollenterhelés rendszerint különösen nagymértékű. A parlagfűből a virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek hatalmas utat képesek a szél szárnyán megtenni, akár 100 km távolságra is eljutnak, így elkerülése a kritikus hónapokban gyakorlatilag lehetetlen.

A parlagfű idáig az ellene folyó küzdelem ellenére szinte akadálytalanul terjedt. A talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Ez az oka annak, hogy ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét elfoglalja a megtisztított területet.

 

www.szabadfold.hu, www.immunterapia.hu

 

Kapcsolódó képek