menu

  • 2014.11.05.

Lezárult a kecskeméti kórház-projekt

Lezárult a „Kecskeméti Gyógyintézeti Központ – hatékony egészségügyi rendszer Bács-Kiskun megyei modellje” című projekt megvalósítása.

A beruházás 11,487 milliárd forintból az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával készült el. Az építési beruházás összköltsége 6,804 milliárd Ft volt. A fejlesztés eredményeként a betegek számára hozzáférhető, egyenlő gyógyulási esélyt biztosító intézmény valósult meg. Az Izsáki úti telephely megszüntetésével lehetővé vált a kórház egy területen való költséghatékony, környezetbarát működtetése.

A 2009. szeptember 3-án aláírt támogatási szerződés alapján 2011. február 8-án kezdődött a projekt legnagyobb volumenű fejlesztése az új, többszintes, anya-gyermek és szív-érrendszeri központ és a fül-orr-gégészetet is magában foglaló, „T”-alaprajzú épület felépítése.

Az épület az addigi kórházi kert ligetes területének helyén épült fel. Részben alápincézett, földszint és négy emelet magas, tetőgépházzal rendelkezik. Az új kórházi szárny 15.737 m2 alapterületű, amelyet a régi hotelépülettel impozáns előcsarnok köt össze. A kórház-komplexum a Nyíri úti főbejáratnál igényes, az intézmény rangjához méltó új főbejárati kapuzatot kapott. Az új épületszárny földszintjén kaptak helyet az épületben működő osztályok ambulanciái, a DSA labor, és ide érkeznek a mentőautók is.

Az elvégzett építés-kivitelezési munkák keretében bővült és megújult a központi patológia a diagnosztikai épület földszintjén. Az I. és II. emeleten a képalkotó diagnosztikai egységekben, az új digitális röntgenek és MR berendezés miatt került sor rekonstrukcióra, illetve építészeti és kapcsolódó elektromos, valamint gépészeti felújításra.

A szakorvosi rendelőintézet újonnan megépített harmadik emeletén kapott helyet az Izsáki útról átköltözött cytodiagnosztikai részleg. Ott működik az izotóp laboratórium, az EEG és ultrahang vizsgáló, két felvételi helyiséggel a digitális röntgen, valamint a vér- és vizeletvizsgálati laboratórium is.

Az orvosi gép-műszerpark 454 db új orvosi eszközzel gyarapodott 2,715 milliárd forint értékben. A környezetrendezés során új utak, növénytelepítés készült, valamint 190 új parkolóhely, amelyből 11 akadálymentes, és a meglévő parkolók átalakításával 12 mozgássérült parkoló is létesült.

A portaépületben a gázmérő mellett telepített transzformátor- és aggregátor berendezések a megnövekedett elektromos energia igényeket szolgálják ki.

Az infokommunikáció 1,216 milliárd forint összköltségű fejlesztésével modern informatikai eszközök és rendszerek segítik a korszerű, európai színvonalú gyógyítás, illetve betegellátás feltételeit. A modern hardver eszközök telepítése mellett beteghívó-, telepatológiai- teleradiológiai, valamint integrált vállalatirányítási és hiteles elektronikus dokumentumkezelési rendszer került bevezetésre.

Továbbá 322 millió Ft értékben mobil bútorok, általános berendezési tárgyak, ápolási eszközök, kórtermi ágyak és éjjeli szekrények, valamint kerti bútorok gazdagítják az intézmény eszközállományát.

 

Sajtóközlemény

Kapcsolódó képek