menu

  • 2014.11.07.

1,245 milliárd forintos támogatás a kecskeméti kórháznak

Szinte a teljes sugárterápiás eszközpark megújul a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjában egy sikeres pályázatnak köszönhetően. 

Az 1 milliárd 245 millió forint vissza nem térítendő támogatásból 2015 végéig olyan eszközöket szereznek be, melyeknek köszönhetően hatékonyabban tudják majd gyógyítani a daganatos betegségeket.

A részletekről közös sajtótájékoztatón számoltak be az újságíróknak a kórházban dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója, dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, dr. Hegedűs Iván, a kórház gazdasági igazgatója, Kovács Lajos projektmenedzser és dr. Pajkos Gábor, az Onkoradiológiai Központ osztályvezető főorvosa.

Mint elhangzott, a Bács-Kiskun Megyei Kórház a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetésre került „Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével” című konstrukcióban nyert vissza nem térítendő támogatást. A támogatási szerződés 2014. júliusában került megkötésre, az új eszközök beszerelése várhatóan 2015. tavaszán kezdődik. A munkálatok végeztével 1,245 milliárd forint értékű beruházás valósul meg.

A fejlesztés célja a Bács-Kiskun Megyei Kórház komplex onkológiai betegellátásának fejlesztése a sugárterápiás eszközpark korszerűsítésével, megújításával. A fejlesztésnek köszönhetően a kórház hozzájárul a regionális és megyei onkológiai és sugárterápiás centrum hálózatrendszerének kialakításához. A hatékonyabb egészségügyi ellátás hosszú távon eredményes, növeli az onkológiai ellátást igénybe vevő lakosság egészségnyereségét, hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház alapvető célja, hogy elérhetővé tegye a térségben és az ellátási területen kívül élő, daganatos betegségben szenvedők számára a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív betegellátást. Ennek elengedhetetlen része, hogy megfeleljen az egyre nagyobb technológiai fejlődésből eredő kihívásoknak, valamint hosszútávon is fenntartsa a minőségi betegellátás magas színvonalát. Ma már a fejlett technológiák megengedik, hogy a sugárterápia minden betegre, daganattípusra, annak helyzetére és méretére igazított legyen, javítva a túlélést és minimalizálva a súlyos mellékhatások kockázatát.

A kecskeméti kórházban a legtöbb beteg ma is gondosan megtervezett kombinált kezelésben részesül – beleértve a kemoterápia, műtét, sugárterápia és/vagy célzott terápia alkalmazását, hogy megkapja a gyógyulás legkedvezőbb lehetőségét. Intézményünk kiemelkedik a várólistát illetően, a betegek rövid időn belül hozzájutnak a szakszerű kezeléshez. A meglévő sugárterápiás eszközpark viszont egyrészről már csak jelentős karbantartási és javítási költséggel üzemeltethető, másrészről egyre nehezebben biztosítható általa az intézmény céljához igazodó, magas minőségű komplex onkológiai ellátás.

A korszerűsítésre kerülő géppark lehetőséget teremt az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának még magasabb színvonalú, komplex ellátására. A projekt eredményeként egy európai szintű onkológiai betegellátó rendszer valósítható meg az alábbi korszerű eszközök beszerzésével:

• nagy teljesítményű lineáris gyorsító

• betegadminisztrációs és kezelésellenőrző rendszer

• integrált besugárzás-tervező rendszer

• ct szimulátor

• brachyterápiás afterloader berendezés

• páciensrögzítő eszközök

• dozimetriai berendezések

• pozícionáló eszközök

• citosztatikai biztonsági kabinet (2 db)

• 4d ultrahang

A kórházban 15 éve működik sokszakmás onkológiai konzílium a daganatos betegek hatékony kezelésének megtervezése érdekében. Ez a – daganatellenes kezelésben közreműködő szakmák közötti – mindennapos, közvetlen kapcsolat a betegek érdekét szolgálja. A kórház diagnosztikai és onkológiai-sebészeti szakmáival együttműködve hatékonyabb kezelést tud biztosítani számos daganat-lokalizációban, előtérbe helyezve a szerv-, illetve funkció megtartó kezeléseket. A korszerű besugárzás-tervező és betegadminisztrációs rendszer beszerzése a dolgozók munkáját elősegíti, feladataikat rövidebb idő alatt és pontosabban tudják végezni.

A projekt célja, hogy a jelentős részben megújuló sugárterápiás géppark hosszú távon is biztosítani tudja a jelenleg is magas színvonalú ellátás folytatását, illetve javítsa az emelkedő tendenciát mutató daganatos betegségek széles spektrumának szakszerű ellátását.

 

keol.hu

Kapcsolódó képek