menu

  • 2014.11.17.

Kecskeméti Rotary Napok

Közel száz főnyi helyi polgár, valamint több távolabbról érkezett testvérszervezeti képviselő jelenlétében zenés-irodalmi műsorral kezdődtek meg a Kecskeméti Rotary Napok pénteken koraeste az Evangélikus templomban.

A szervezők és a házigazdák nevében elhangzott köszöntő után a pécsi Borsós István vette át a szót és méltatta az I. Kecskeméti Rotary Tárogató Találkozó újszerűségét,- szólva élvezetesen az ősi hangszer megújulásáról és kapcsolódását éppen Kecskeméthez is.

 

rotary2

Ezt követően a Székely László költő és Kazinczy-érmes előadóművész által írott és Borsóssal közösen szerkesztett „Elindultam szép hazámból” című műsor következett. Ennek irodalmi anyag adott érdekes keretet az első alkalommal összegyűlt dél-dunántúli, valamint győri és győrújbaráti Rotary club tagok a sajátosan magyar fafúvós hangszer: a tárogató értő megszólaltatói fellépésének.

rotary4

 

A közös és szóló öröm-játék során történelmi magyar, tájegységi népdalok és újszerű hangzásokat nyújtó feldolgozások egyaránt szerepeltek. Az előzőek mellett Hurtik Imre, Spanicsek Attila, valamint a helyi meglepetés-előadó művész: Schultz Henrik játszott egyházi dallamoktól kezdve a Kodály-i klasszikusokig, virtuózan.

rotary5

 

A koncert végén Gregus Pál, a Bács-Kiskun megye Művészeti Díjával nemrég kitüntetett ördöngös kezű ezermester, tárogatókészítő és Németh László, a Rotary Club Kecskemét adta át lelkes üdvrivalgás közepette a Mester legújabb alkotását: egy gyönyörűen megalkotott alt tárogatót. A club-ajándékként megvásárolt hangszert a világon egyedülálló formációjú, szintén Kecskeméthez kötődő Gregus Tárogató Kvartett egyik igen tehetséges tagja, Csuvár Gábor előadóművész vehette át,- alig leplezett meghatottsággal. A tervek szerint Kecskemét a jövőben is otthont ad a minőségi közösségszolgálatot végzők szervezésében sorra kerülő tárogatós találkozóknak.

rotary3

A Kecskeméti Rotary Club tagjai e hétvégén, a déli órákban információs szolgálatot tartanak az általuk kezdeményezett és 2006-ban elhelyezett főtéri bronz-plasztikánál, a Lakatos Pál szobrászművész által készített „Tapintható láthatatlan” alkotásnál. E jószolgálati időszak a Hírös Manus javára szervezett Bohém Ragtime Jazz Band koncertje kapcsán szervez adomány-gyűjtő akciót, amely később a Főtéri Advent heteire is átnyúlik majd.

 

 

Kapcsolódó képek