menu

  • 2014.12.08.

Lezárul a Kecskeméti Főiskola tudománynépszerűsítő projektje

Kétéves tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő uniós projekt zárult le a Kecskeméti Főiskolán. 

A Kecskeméti Főiskola kutatási eredményeinek, tudományos értékeinek bemutatása a szélesebb nyilvánosság előtt és a hasznosulás elősegítése, ismeretterjesztés közérthetően, a fiatalok körében a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése és tehetséggondozás – ezek voltak az elsődleges célkitűzései a Tudó-sok(k) – a tudományos eredmények elismertetése és népszerűsítése a Kecskeméti Főiskolán és a Dél-alföldi Régióban (TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0043) című uniós projektnek.

A projekt fő helyszíne a Kecskeméti Főiskola 2011-ben átadott Tudósháza volt, amelyet a homokbányai kollégium mellett egy laktanyaépület felújításával alakítottak ki egy korábbi uniós projektben. A most lezárult projekt nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az épület valóban egy színes programokat kínáló, tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő központja legyen a városnak.

Fizika show

Fizika show

Az elmúlt két évben mintegy 190 rendezvény valósult meg – előadássorozatok, workshopok, bemutatók, vetélkedők, találkozók –, amelyeken összesen több mint négyezer érdeklődő vett részt. A projektben közreműködő oktatók, más munkatársak és hallgatók száma megközelítette a 150 főt.

A Tudósházban elkészült a Varázsszoba, amelyben a főiskola munkatársai által tervezett és kivitelezett egyszerű eszközökkel látványos fizikai bemutatókat tarthatnak.   A program sikerét mutatja, hogy eddig több mint ezer iskolás „varázsolódott el” a különleges szobában.  A Föld Világnapja, a Környezetvédelmi Világnap és az Autómentes Nap alkalmából szintén iskolásokat szólítottak meg a projekt közreműködői a környezettudatosság fontosságát tudományos tényekkel alátámasztva.  A vándorbemutatókkal középiskolákat kerestek fel a főiskola oktatói és tartottak érdekes rendhagyó órákat. A „Nők a tudományban”, a „Klub-oldat”, a „Csere-bogár” és a szakkollégiumi – mindenki számára nyitott – előadássorozatok lehetőséget adtak arra, hogy az érdeklődők egy-egy területen találkozhassanak a legkiválóbb tudósokkal és megismerhessék a legújabb eredményeket. A „Legyél Te a showman!” és a Robot-Ohm vetélkedők, valamint a TERRO-X tereprobot-építő verseny a középiskolás és főiskolás korosztályt „szólították meg”. A Tudós reggeli sorozat találkozási lehetőséget adott a főiskola kutatói és a gazdaság szereplői számára a további kölcsönösen előnyös együttműködések bővítésére.  A projekt kilépett a nemzetközi színtérre is: a Megaméter csapat finn és spanyol csapatokkal találkozott szakmai tapasztalatcserére, míg a Kecskeméti Főiskola szakkollégiumának hallgatói a romániai Sapientia Egyetem (Marosvásárhely) hallgatóival mélyítették el az együttműködést.

Tereprobot verseny

Tereprobot verseny

Egy nagyon sikeres projektet zárunk most le – hangsúlyozza Szabó Antal projektmenedzser –, mert sikerült az eddiginél is nyitottabbá tenni főiskolánkat és bemutatni a város, valamint a régió lakosságának, hogy milyen értékes munka folyik itt. Nagyon fontos eredménynek tekintem, hogy az óvodás korosztálytól a felnőttek minden korosztályáig tudtunk programokat kínálni a projekt keretében.  Külön figyelmet fordítottunk a jövő főiskolásainak, akik a tudományhoz és a Kecskeméti Főiskolához is közelebb kerülhettek.  Leendő hallgatóinkat nemcsak a felvételi időszakban kell megszólítanunk, hanem sokkal hamarabb, hogy természetes legyen számukra, ha továbbtanulás, akkor Kecskeméti Főiskola. Ezzel a projekttel  – úgy gondolom –, nagyot léptünk előre ezen a területen – foglalja össze röviden a projekt eredményeit Szabó Antal projektmenedzser.

Varázs szoba

Varázsszoba

Nagyon örülök, hogy a projekt révén a Kecskeméti Főiskola Tudósháza bekerült a köztudatba – emeli ki Benyó Lászlóné, a projekt szakmai vezetője, a Tudósház igazgatója.   Igyekszünk továbbra is élettel és tartalommal megtölteni az épületet. Azt tervezzük, hogy az iskolák körében igen népszerű varázsszoba programot hallgatók bevonásával folytatjuk. Nagyon sikeresek voltak a „Legyél Te a showman!”  című vetélkedők, amelyen középiskolások, főiskolások fizikai bemutatókkal versenyeztek, ezért szeretnénk majd ismét meghirdetni. Továbbra is működik a tudosokk.kefo.hu oldal, ahol többek között Hétköznapi csodák címmel fizikai kísérletekről készült rövidfilmek is megtekinthetők. Bízom benne, hogy a Tudósház tevékenysége egyre ismertebbé válik – hangsúlyozza Benyó Lászlóné.

 

Kecskeméti Főiskola

 

Kapcsolódó képek