menu

  • 2014.12.11.

Csemetedoki projekt: mesebeli környezet a kórházban

A Kecskemétfilm Kft. munkatársainak közreműködésével a kecskeméti kórház gyermekosztályán a Magyar Népmesék, és a Vizipók Csodapók rajzfilmek szereplői díszítik majd a falakat. 

A Csemetedoki projektnek köszönhetően a csecsemő és gyermekosztályon mesebeli környezet segítheti majd a kicsik gyógyulását – számoltak be erről egy sajtótájékoztatón a kórházban.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház az országban elsőként szeretné megvalósítani a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő, nem csupán megjelenésében, de funkcionalitásában is egyedülálló gyógyító-környezetet alakító minta projektjét.

Az új „A” épület megvalósulásával több, mint 19 ezer négyzetméter hasznos alapterületen folyik mára a gyógyító munka. Ebben az új tömbben kapott helyet a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály, a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Ambulancia és a Koraszülött Részleg.

A korszerű orvos-technológiai felszereltség mellett a kórház vezetése és dolgozói elhatározásaként a minőségi gyermek-betegellátás színvonalát szeretnék tovább emelni, a lelki és mentális tényezőkre fókuszálni. Az új épületben rendelkezésre álló – ma még üres építészeti – felületeket a gyógyulást, gyógyítást segítő mesés, tapétákkal díszíteni, melyeken megjelennek a Magyar népmesék és Vízipók-csodapók rajzfilmek 40 éve ismert figurái, történetei is. Tisztítható, hosszú élettartamú egyedi tapéta-technológia alkalmazásával kivitelezve.

Közismert, hogy a gyógyulás ideje milyen komoly összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Különösen fontos kérdés ez a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül sokszor heteket is eltöltenek e számukra ismeretlen világban, a kórházban. A játékos kialakítású környezetből a szülők is erőt meríthetnek. Könnyebb szívvel tudják otthagyni a kicsiket az otthonosabb szobákban. Látogatáskor, vizsgálatra várva pedig lehetőség adódik a képek kapcsán a közös mesélésre a nehéz pillanatokban is.

A dolgozók kedvére, hatékonyságára is nagy hatással lehet egy kellemesen kialakított tér, a harmonikus színek, a vidám formák és fények. A mesék jelenlétének felszabadító ereje, a természet „becsempészése” a zárt terekbe, a közös élmények, mind a figyelemelterelés eszközei lehetnek. Jó lehetőség a kicsiknek a kapcsolatteremtésben, a feloldódásban. A grafikai világ lehetőséget ad a gyermekeknek, hogy az égig érő fa hegyébe, a varázshegy csúcsára, a csodató aljára képzeletük táltos paripáján eljuthassanak. Nem feledkezve meg a tervezésnél az éjszakai sötétség magányát feloldó csillagokat vetítő álomba-ringatókról, vagy az ébredést könnyítő madárcsiripelésről sem pl. a fektetős szobákban.

Régi álom válhat most valóra, karitatív összefogás eredményeként, kreatív eszközökkel a gyógyítás közegét alapjaiban megváltoztatni a Bács-Kiskun Megyei Kórház gyermekgyógyászati részlegeiben. A mesékkel és rajzfilmfigurákkal egy szerethető, mesebeli tér illúzióját kelteni a zárt folyosókon, a vizsgáló és fektető szobákban. Az aktív, közösségi tereket és a nyugodt, altató és vizsgáló tereket a gyerekek részére is működésbe hozni. Ahol azonosulni tudnak a doktorokkal, a gyógyítással, hogy ők is kicsit dokik lehessenek, önmagukat is gyógyító „Csemetedokik”.

A projekt a Kecskeméten és környékén működő vállalkozások támogató hozzájárulásából valósulhat meg: akár már 2015 március végére. A felhasználási jogokat és a grafikai és design terveket a Kecskemétfilm Kft. és az Arnon DC. biztosítja.

A sajtótájékoztatón jelen voltak:

– Dr. Svébis Mihály főigazgató, Bács-Kiskun Megyei Kórház

– Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, Bács-Kiskun Megyei Kórház

– Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató, Bács-Kiskun Megyei Kórház

– Mikulás Ferenc ügyvezető, Kecskeméti Rajzfilmstúdió

– Boros Anikó tervező grafikus, Kecskeméti Rajzfilmstúdió

– Zsoldos Csaba tervező grafikus, Kecskeméti Rajzfilmstúdió

– Bodor Szilvia, irodavezető, Utazásmánia Bt.

Valamint a támogatók képviselői:

Bácsvíz Zrt., Duna Aszfalt Kft., Fornetti Kft., Kiskunfélegyházi Malom Kft., Öko-Komplex Kft., Peki Restaurant Kft., Poli Farbe Kft., Szentkirályi Ásványvíz Kft., Univer Szövetkezeti Zrt., Ver – Bau Kft.

 

keol.hu

Kapcsolódó képek