menu

  • 2015.01.05.

Sikeres éven van túl Kecskemét

 A 2014-es év a város folyamatos fejlődéséről szólt. Gyáravatók, óvoda átadók, és megújuló tömegközlekedés, mindez egy év alatt.

Március végén adták át a felújított kadafalvi óvodát. Az óvoda 126 millió forintos beruházás keretében újulhatott meg, pályázati forrásból. Régi gondja oldódott meg ezzel a városrésznek, hiszen 2014. szeptembertől már az összes kadafalvi gyermek helyben járhatott óvodába.

Még ugyanebben hónapban megújult a város tömegközlekedése. Ekkor adták át Kecskeméten a több mint 4 milliárd forintnyi uniós és állami forrásból vásárolt 25 darab Mercedes típusú hibrid buszt. A 25 busz egy időben történő beszerzése és forgalomba állítása nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülállónak számított. A 25 busz több, mint négy milliárd forintba került, azonban a járművekért Kecskemét városának egyetlen fillért sem kellett fizetnie. A buszok különlegessége, hogy akár 10 kilométert is képesek tisztán elektromos meghajtással megtenni. Az új buszoknak köszönhetően Kecskemét belvárosában egy úgynevezett 0 emissziós zóna jön majd létre. Itt a buszok nem használhatnak majd hagyományos meghajtást.

Bravúros teljesítmény, hogy Kecskemét egy mezővárosi múlttal rendelkező település a 21. század magyar ipari centrumává vált. Így fogalmazott Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke szintén márciusban a Knorr-Bremse új kecskeméti haszongépjármű rendszereket gyártó és fejlesztő központjának avatásán. Az új létesítmény 110 új munkahelyet hozott létre.

A város másik nagy múltú vállalata a Phoneix- Mecano is fejlesztett. Az Új Széchenyi Terv támogatásával 2,5 milliárd forint összegű kapacitásbővítő beruházás fejeződött be. A beruházás részeként elkészült a logisztikai központ 4600 négyzetméter alapterületű, 30 méter magas, 140 méter hosszú és mintegy 20 méter széles épülete, emellett eszközbeszerzés valamint képzések valósultak meg. Az átadás után a kecskeméti gyárból történik a vállalatcsoport által termelt készáruk jelentős részének kiszállítása.

Április legelején hivatalosan is átadták a Bács-Kiskun Megyei Kórház új épületszárnyát, amely 10 és fél milliárd forintból valósult meg. A fejlesztés a megyében az elmúlt harminc év egyik legnagyobb beruházása. Az avatóünnepségen Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere azt mondta, a Bács-Kiskun Megyei Kórház a fejlesztés eredményeképp nem csak a régió, hanem az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb kórházává vált.

2014-ben folyamatosan épült az Északi elkerülő is, aminek alapkövét még 2013 novemberében rakták le. A 13,5 milliárd forintos beruházás alapkőletételén Szíjjártó Péter azt mondta, kiemelt járműipari központtá nyilvánították Kecskemétet és térségét a Mercedes gyár miatt, az új elkerülő út építése pedig egy nagyon fontos láncszeme a kormányzati elképzelésnek. Kecskemét északi elkerülő útja két ütemben valósul majd meg, és a tervek szerint 2015 nyarára készül el. Az új út nem csak a kecskemétiek számára jelent előnyöket, hanem a Békés-megyeiknek is, hiszen 10-15 perccel gyorsabban fel lehet majd érni a fővárosba Békéscsabáról.

Májusban a Mercedes gyár tovább növelte a dolgozói számát. Ekkor indult ugyanis a harmadik műszak, amelynek hatására 500 főt vettek fel, így mára a gyár dolgozói létszáma meghaladja majd a 3500 főt.

2014 a választások éve volt. Áprilisban az országgyűlési választáson nagyarányú győzelmet aratott a Fidesz-KDNP Bács-Kiskun Megyében is. Mind a hat választó kerületben öven százalék feletti győzelmet aratott a kormányzó párt. Kecskemét 1-es és 2-es körzetéből dr. Zombor Gábor, városunk polgármestere, és dr. Salacz László jutott be a parlamentbe.

Nem sokkal később a város akkori polgármesterét, Dr. Zombor Gábort kinevezték egészségügyért felelős államtitkárnak.

Szeptember közepén 3,5 milliárd forintos beruházással újult meg az Univer paradicsom feldolgozó üzeme. Ezzel a cég megháromszorozta eddigi nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását. Ezzel a fejlesztéssel lehetővé vált az is, hogy az évszázados hagyományokkal rendelkező Kecskemét környéki kertészeti kultúra újraéledjen. Az üzemavatón jelen volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki hangsúlyozta, Kecskemét sorozatos beruházásai a vállalkozások, a városvezetés és a kormányzat erős szövetségének az eredményeként jöhettek létre.

Szeptember végére elkészült a részben önkormányzati forrásból, részben uniós pályázati pénzből megvalósuló Hosszú utcai óvoda felújítása. A projekt keretében megtörtént az öregebb épületrész teljes rekonstrukciója, akadálymentesítése. Az épület emeletén új csoportszoba jött létre a hozzá tartozó helyiségekkel, azaz a gyermeklétszámhoz igazodó gyermeköltözővel, gyermekmosdóval, menekülőlépcsővel. Szintén az emeleten kapott helyet az új nevelőszoba, míg a földszinten egyéni fejlesztő szoba, logopédiai fejlesztő, szertár és a mozgáskorlátozottak számára külön mosdó lett kialakítva.

Októberben bokréta ünnepet tartott a város. Kecskemét központjában több mint 10 éve egyre csak romosodó Városi Mozi épületét több, mint 400 millió forintból újítják fel. Az épület új neve Hírös Város Turisztikai Központ lesz. Ide fog költözni a Kelemen László Kamaraszínház, és a világhírű Leskowsky Hangszergyűjtemény, de rendeznek majd itt koncerteket, konferenciákat, fesztiválokat, filmvetítéseket és civil rendezvényeket is.

Ebben a hónapban újra az urnákhoz mentek a kecskemétiek. Az önkormányzati választást minden tekintetben a Fidesz-Kdnp nyerte. Szemereyné Pataki Klaudiát a szavazók csaknem 60 százaléka választotta meg polgármesternek és minden választókerületben a kormánypárti képviselőjelöltek győztek.

Október közepén a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara Michelberger Pálról nevezte el a Járműtechnológia Tanszék 2012-ben átadott épületét, az áprilisban elhunyt Széchenyi-díjas gépészmérnök, akadémikus professzor munkássága előtti tisztelgésként. Az ünnepség keretében leplezték le az épület előtt Lakatos Pál Munkácsy-díjas szobrászművész Michelberger Pálról készített mellszobrát is. Emellett több jubileumot is ünnepelhetett a GAMF kar, amely a múlt esztendőben ünnepelte alapításának 50., főiskolává nyilvánításának 45. évfordulóját. A jubileumi ünnepi tanácsülésen november elején aláírtak egy fontos stratégiai megállapodást. A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-vel már hosszú évek óta van partnetségi kapcsolata a Kecskeméti Főiskola GAMF karának, ezt emelték most egy újabb szintre egy stratégia megállapodás keretében, amelyet Lepsényi István vezérigazgató és Ailer Piroska rektor írt alá. Így most már a Mercedes-gyár, a Magyar Nemzeti Bank és a város önkormányzata mellett a Knorr-Bremse is stratégia partnere a GAMF karnak.

Nemcsak a GAMF, hanem maga a főiskola is számos sikert könyvelhetett el idén. Ez volt ugyanis az egyetlen olyan vidéki főiskola ahol a jelentkezők számának országos visszaesése mellett sikerült növelni a hallgatói létszámot.

November közepén tették le a Mercedes óvoda és bölcsőde alapkövét. amit a gyár épít a magyar dolgozók gyerekeinek a gyár területén. Így a kisgyermekes munkavállalók a közelükben tudhatják majd gyermekeiket. Jövőre már működni fog és szintén jövőre megnyitják a magyar dolgozók gyerekei előtt a német iskolát is. Nem titkolt cél az is, hogy később a duális képzés során olyan szakemberek váljanak a fiatalokból, akik a gyárban kaphatnak munkát. A Csillag bölcsőde és óvoda 60 férőhelyes lesz, de ha kell, bővíteni fogják. 2015. szeptemberben már működni fog. Csak magyar gyerekeknek épül, de két tannyelvű lesz, így az ide járók egy jó alapot kapnak majd ahhoz, hogy később komolyabban foglalkozhassanak a német nyelvvel. Ebben az évben megnyitják a kecskeméti német iskolát a magyar dolgozók gyerekei előtt. A körforgás tehát beindul. A Mercedes családon belül lesz bölcsőde, óvoda és iskola, majd később a duális képzésen keresztül olyan szakemberek válhatnak a fiatalokból, akik a Mercedes-gyárban kaphatnak munkát.

A múlt év vége másik nagy bejelentése volt, hogy a kecskeméti kulturális központ épületének csaknem fele teljesen átalakul idén nyárra. Új terek, új szolgáltatások, a kornak megfelelő illemhelyek, nyilvános internet állomások, nyelvi labor és egy stúdió is épül több, mint félmilliárd forintból. A színházterem világszínvonalú fény és hangtechnikát kap és minden eltűnik innen, ami a múltat idézi.

És hogy mit hoz a jövő? Arról a szeptemberben bemutatott Kecskemét Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájából tudhatunk meg többet. Ebben szerepel, hogy a fejlesztés akcióterületei között kiemelt helyen van Homokbánya, ahol többszáz új bérlakás épülhet, hiszen óriási igény van a nyugdíjasoknak, családoknak, főiskolai hallgatóknak bérelhető lakásra. Külön dokumentum tárgyalja a kerékpárutak helyzetét, így egészen biztos, hogy már ebben az évben lesznek olyan útszakaszok, amelyek újabb lehetőséget adnak a kerékpárosoknak a biztonságos közlekedésre. A Rákóczi út tengelyének folytatásában pedig megvalósul az intermodális csomópont, amely egy korszerű közlekedési központ megvalósítását jelenti a környezet rendbetételével együtt.

 

KTV

Kapcsolódó képek