menu

  • 2015.01.15.

1200 milliárd forint támogatásról dönthetnek Kecskeméten

A Kecskemétre költöztetett agrár-vidékfejlesztési államtitkárság 1200 milliárd forintnyi fejlesztési forrást oszthat el a magyar vidék szereplőinek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kecskeméten, az államtitkárság átadásán.

Nagyon kevés olyan hely van a magyar közigazgatásban, ahol akárcsak megközelítőleg is ekkora források felett lehetne rendelkezni – jegyezte meg a miniszterelnök.
Orbán Viktor kiemelte, hogy az 1200 milliárd forintnyi forrásból az agráriumban működő kis- és középvállalkozások fejlesztésre 518 milliárd forintot, a fiatal gazdák támogatására 76 milliárd forintot szeretnének elkölteni.

Agrár- és vidékfejlesztési államtitkárság kecskeméti épülete (MTI fotó: Ujvári Sándor)

Agrár- és vidékfejlesztési államtitkárság kecskeméti épülete (MTI fotó: Ujvári Sándor)

“Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság (…), ha nem gondoskodunk arról, hogy a gyerekeink és az utánunk következő nemzedék belépjen a komoly tudással felvértezett nemzedékek sorába, akkor bizony az adott terület, jelen esetben a mezőgazdaság elenyészhet, vagy meggyengülhet” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az államtitkárság Kecskemétre költözésével kapcsolatban kiemelte, hogy minden átszervezést “jogos viták kísérnek”, ezért kiemelt gondoskodással kell dolgozni, “mert mindenki nagyítóval fogja figyelni a munkájukat”.

Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy a főváros rendkívül fontos, és megjegyezte, “senki nem akar főváros ellenes húrokat pengetni, mert ha van ország, ahol nincs ennek értelme, az éppen Magyarország”. Hozzátette: Budapest a nemzet fővárosa, “amely nem csak a mai államhatárok közötti magyarság számára jelent fővárost” – tette hozzá.

A kormány álláspontja szerint, a “vidéknek egyenrangú szerepet kell kapnia”, ezt szolgálja az államtitkárság Kecskemétre költözése is.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország jól halad a nagy vidéki erőcentrumok kiépítésében. Az elmúlt “húszegynéhány év sikeres példájaként” említette Székesfehérvár, Debrecen, és Győr megerősödését. “A következő jelölt Kecskemét, Szombathely bontogatja szárnyait és várjuk, hogy Szeged és Pécs is feltámadjon” – sorolta, majd Miskolcot is megemlítette.

Szavai szerint az erőcentrumoktól azt várja a kormány, hogy legyen termelési központ, legyen határozott és karakteres szellemi élete, ápolja a hagyományait és legyen vonzáskörzete.

A miniszterelnök 2015-öt a mezőgazdaság szempontjából fontos évnek nevezte, amikor szavai szerint egy régi vitát próbálnak nyugvópontra juttatni a nagybirtok, kisbirtok, középbirtok kívánatos arányáról. “Eldöntöttük, hogy nyolcvan, húsz százalékos arányt hozunk létre a kis- és közepes birtok és nagybirtok között, eldöntöttük, hogy a fejlesztési forrásokat összehangoljuk ezzel az aránnyal” – sorolta.

A kormányfő utalt az államtitkárság felelősségére, amelynek, szavai szerint óriási szerepe lesz abban, hogy sikerül-e a vidékfejlesztési forrásokat “a kormányzat által meghirdetett, a parlament által megerősített eszmék és arányok mentén” felhasználni.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere példa nélkülinek nevezte, hogy a városban működő államtitkárságon fogják előkészíteni azokat a kormánydöntéseket, amelyek a “jelenünket és a jövőnket” meghatározzák.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az intézmény legfontosabb feladatának a vidék megerősítését, ezen belül a mezőgazdaság talpra állítását nevezte.

 

MTI

Kapcsolódó képek