menu

  • 2015.01.28.

Háromnapos EKÁER akciót tartott a NAV

A 2015. január 1-jén indult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszeren (EKÁER) alapuló háromnapos ellenőrzéssorozatot tartott múlt héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV egységei a három napban folyamatosan ellenőriztek, közutakon és a telephelyeken. Az EKÁER rendszerbe érkező adatoknak köszönhetően a szállítmányok valódi átvevője beazonosítható, az adóelkerülés kiszűrhető. Vagyis az EKÁER alkalmas a visszaélések felderítésére és megakadályozására.

A külföldről belépő szállítójárművek mérlegelési adatai a belterületen végrehajtott közúti ellenőrzések során lehetőséget teremtenek a behozott áruk illegális forgalomba hozatalának felderítésére. A NAV közúti ellenőrzéseit a helyi kormányhivatalok mobilmérlegekkel segítették. Az ellenőrzésekkor a kockázatelemzést végző EKÁER csoportok több esetben azonosítottak olyan gazdálkodókat, amelyek tekintetében megalapozott a gyanú a közösségi import és exporttal összefüggő visszaélésre.

Az EKÁER és útdíj kamerák adatai alapján kiválasztott 1409 EKÁER szám igénylésére kötelezett és ellenőrzött szállítmányból 801 rendelkezett előre bejelentett EKÁER számmal. Az online árukövető rendszerbe bejelentkezett szállítmányok tényleges ellenőrzése néhány percig tartott.

Több esetben előfordult, hogy a szállítmány bejelentésben szereplő és tényleges súlya eltérő volt. A kockázatos élelmiszerszállítmányok esetében 143 esetben mulasztották el a bejelentést, két esetben a NÉBIH is eljárást indított. Az ellenőrzött személyek társadalombiztosítási bejelentési kötelezettségét is ellenőrizték a NAV munkatársai és bebizonyosodott, hogy a munkáltatók több esetben elmulasztották bejelenteni alkalmazottaikat.

Az akció kiemelkedő eredménye a 75 tonnás lengyel származású jelöletlen burgonyaszállítmány lefoglalása volt, amelyet őstermelőknek értékesítettek volna tovább. Előfordult narancsszállítmány, amely a belépéstől a következő mérlegelési pontig „elhagyta” szállítmánya jelentős részét, és több tűzifaszállítmány is a NAV látókörébe került. Ezen túl volt olyan édességszállítmány, amelyet eredetileg egy társasház első emeleti lakásába szállítottak voltak, majd az ellenőrzést követően telefonon értesítették az EKÁER csoportot, hogy az áru mégis inkább Szlovákiába tart, ahova ki is lépett.  Az akció alatt folyamatos volt az érintettek tartozásvizsgálata, melynek során több milliárdos kintlévőséget tovább vizsgál a NAV.

A március elsejéig tartó próbaüzemben az ehhez hasonló akciók eredményeinek értékelése, az érintett gazdálkodók visszajelzései alapján a rendszer finomhangolása várható. Az EKÁER szám hiánya miatt mulasztási bírságot nem szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, azonban minden ellenőrzött gazdálkodót tájékoztattak a 2015. január 1-je óta hatályos kötelezettségeikről.

 

Suller György Attila alezredes, szóvivő
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

 

 

Kapcsolódó képek