menu

  • 2015.01.30.

Csókos asszony – akadálymentesen

Folytatódik az akadálymentesített előadások sorozata a kecskeméti Katona József Színházban. 

Február 8-án Pünkösdi Kató és Dorozsmai Pista története elevenedik meg a színpadon látás- és hallássérültek számára is élvezhető módon. A különleges eseményről Bonecz Ervinnel, a 90 decibel Project vezetőjével beszélgettünk.

csokos asszony

– Miért a Csókos asszonyra, az évad nagyoperettjére esett a választás?

– Nagyon népszerű operett, melyről már hallottak a hallás – és látássérültek is. Utóbbiak közül volt olyan, aki rádióban, tv-ben már hallott belőle részletet. Kifejezetten az ő kérésük volt, hogy a következő akadálymentesített előadás ez legyen.

– Hogyan lehet egy zenés produkciót hallássérült emberek számára élvezhető módon bemutatni?

– Alapjába véve a hallássérült emberekre is igaz, hogy a zenés produkciót sokkal jobban kedvelik, mint a prózát – ahogy azt egy felmérés bebizonyította. Ugyanis a zenés darabok szórakoztatóbbak, nyelvezetük, szövegük egyszerűbb, ráadásul látványosabbak, a zene lüktetését pedig a hallássérült emberek is érzik a testükön. A tolmács a zene hangulatát, dinamikáját és ritmusát is „átadja”. Például lábával, csípőjével üti a ritmust, miközben jelel, mimikával és kézmozdulattal jelzi a magas vagy mély hangokat. Lehetőség szerint ritmusra jeleli a zenés részeket, amely élvezetesebb a hallássérült nézőknek.

– Lesz még akadálymentesített előadás idén Kecskeméten?

– Még egy előadást tervezünk szintén duplázva, tehát egyszerre lesz akadálymentesítve látás- és hallássérültek számára.

– Milyen tapasztalatokat hozott a 90 Decibel Projekt az elmúlt években?

– Társadalmi és kulturális szempontból is nagy eredményeket sikerült elérni a projekttel. Mivel minden előadás integrált, ezért az emberek sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak lettek, a kihívással élők pedig alanyi jogon részesei lehetnek a színházi élményeknek. 13 intézménnyel dolgozunk együtt, ahol rendszeresen vannak akadálymentesített előadások. A visszajelzések rendkívül pozitívak. A színház világa megnyílt ezek előtt az emberek előtt, akik így részesei lehetnek a kultúra eme csodás részének. Figyelembe vesszük a kéréséket, az építő jellegű kritikákat, melyek nagy segítséget adnak ahhoz, hogy minél jobb „szolgáltatást” tudjunk nyújtani.

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek