menu

  • 2015.02.18.

Kétmilliárd forint juthat kecskeméti civil szervezeteknek

A városháza díszterme adott helyet a 10. Városi Civil Fórumnak, amelyen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony mondott megnyitó beszédet.

Mint elhangzott: a megyei jogú városok területfejlesztési operatív programjából a következő 7 évben 23 milliárd forintnyi forrást kap majd programokra Kecskemét, melyből 2 milliárd forintot közösségépítésre, közösség formálásra, azaz a civil szervezetekre fordíthat a város.

A városházán rendezett fórum célja az önkormányzat és a civil szervezetek közötti együttműködési területek pontosítása, további szélesítése volt. Hiszen jelentős erőt képviselnek Kecskeméten a civil szervezetek. Mintegy 120 egyesületet, alapítványt és csoportot foglal magában a Városi Civil Kerekasztal, melynek képviselői kedden találkoztak a városháza dísztermében. A fórum feladata volt a 2014-es tevékenységük értékelése, a delegáltak megválasztása, és a 2015-ös esztendő feladatainak meghatározása.

A megjelenteket Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetője a fórum levezető elnökeként, Ujhidy Tibor pedig a Városi Civil Kerekasztal soros elnökeként köszöntötte. Ezt követően mondott megnyitó beszédet Kecskemét polgármester asszonya.

A számok is egyértelműen mutatják, hogy Kecskemét városvezetése kiemelt partnereknek tekinti az aktívan működő civil szervezeteket. Hiszen a kecskeméti önkormányzat jelentős segítséget nyújt minden évben a civil szervezeteknek. Az idei költségvetésében például a Városi Támogatási Programban 100 millió forintos pályázható keret a tervezet. Mely rendkívül népszerű a „civilek” körében, hiszen – mint elhangzott – tavaly 167 szervezet pályázott és kapott segítséget a Városi Támogatási Programban. Ezen felül az önkormányzati munkát – például az ellátásban – segítő „nevesített”, állandó civil szervezetek kecskeméti támogatása eléri majd idén a 450 millió forintot.

– Kecskemét nem csak azzal tud dicsekedni, hogy milyen kitűnő gazdasági eredményeket ért el, hanem azzal is büszkélkedhet, hogy egy óriási civil mozgalom indult el 2007-től a városban. A civil összefogás, amely egyre inkább kiegészíti az önkormányzat szolgáltatásait, példaértékű – mondta a polgármester asszony.

Szemereyné Pataki Klaudia a beszédében felhívta arra is a figyelmet, hogy a civil szervezetek egyik igen fontos feladata jelenleg az idősebb generációk mellett a fiatalok bevonása a munkába. Ehhez viszont olyan programok kialakítására van szükség, ami aktivizálja majd az ifjabb korosztályt.

 

keol.hu

Kapcsolódó képek