menu

  • 2015.03.17.

Több mint száz kisfilm az Örökmozgó Animációs Filmnapokon

Pénteken kezdődik a kortárs és az idén 100 éves magyar animáció gyöngyszemeit felvonultató Örökmozgó Animációs Filmnapok.

A háromnapos programban több mint 100 kisfilm, mintegy 800 percnyi animáció, egyedi diamese-vetítés, rajzfilmkészítés és mesekiállítás is szerepel – közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

A március 20. és 22. között a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban megrendezendő vetítéssorozatot a Magyar animáció egykor és ma című válogatás nyitja meg pénteken este, amelynek keretében Magyarországon első alkalommal lesz látható Bánóczki Tibor filmrendező és Szabó Sarolta fotóművész különleges hangulatú animációs rövidfilmje, a Franciaországban 2015-ben készült Leftover (Maradék). A hat magányos sorsot nyomon követő alkotás a világ legnagyobb rövidfilmes fesztiválján, a francia clermont-ferrand-i rövidfilmfesztiválon elnyerte az Egyenlőség és Sokszínűség-díjat.

Szombat és vasárnap délelőtt, valamint kora délután a gyerekeké lesz a főszerep, akiket cseh, lengyel, szlovák és magyar mese- és diafilmekkel, a százrészes Magyar népmesékkel, illetve vers- és dalfilmekkel várnak a szervezők. A vetített mesefilmek közül több alkotás – köztük A kockásfülű nyúl, a Leó és Fred, a Magyar népmesék – eredeti, festett rajzaiból kiállítás is nyílik. Emellett az Örökmozgó előtérében berendezett rajzfilmes műhelyben saját animációs filmjüket is elkészíthetik az alkotókedvű gyerekek.

A Filmnapok esti vetítésein az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) eddigi díjnyertes filmjeiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) elmúlt 30 évének animációs diplomafilmjeiből is látható egy-egy válogatás, többek között Bucsi Réka sokszorosan díjnyertes Symphony No. 42. című alkotása is megtekinthető lesz.

Az esték fénypontjai az elmúlt évek legsikeresebb magyar animációs rövidfilmjei lesznek, amelyeket maguk a filmek rendezői párosítottak össze kedvenc régi magyar animációikkal – írták a szervezők. A választások okairól maguk az alkotók fognak beszélni, akik személyesen konferálják fel a vetítéseket. Műsorra kerül többek között a Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori közös diplomafilmje, a Limbo-Limbo Travel, valamint Tóth Luca az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon díjazott A kíváncsiság kora című kisfilmje is.

A péntektől vasárnapig tartó vetítéssorozat különlegessége, hogy a rövidfilmek többségét klasszikus módon, 35 milliméteres filmszalagról vetítik.

A teljes program a szervező Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) honlapján tekinthető meg.

 

MTI

Kapcsolódó képek