menu

  • 2015.05.04.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Májusi programajánló

Viseletkészítők országos találkozója

A népviselet színpadra állításának lehetőségei a XXI. században – konferencia

2015. május 14. (csütörtök) 10.00 órától

Program:

• Dr. Bárkányi Ildikó, néprajzkutató – Két dél-alföldi település: Apátfalva és Tápé viselete
• Romsics Imre, néprajzkutató – Bács-Kiskun megye női viseletei
• Dr. V. Szathmári Ibolya, néprajzkutató – A viseletek népi iparművészeti zsűrizési szempontrendszere, zsűrizési tapasztalatok
• Dr. Ratkó Lujza, néprajzkutató – A népviseletek színpadra állításának elvi és gyakorlati kérdései
• Bognár Gabriella, néprajzkutató – Egy táncegyüttes ruhatára
• Laczkó Tibor és Kisné Szabó Beáta, viseletkészítők – Autentikus viseletek színpadra állítása

Részvételi díj: 1.500 Ft/fő, amely magában foglalja az ebédet is.
Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (www. nepiiparmuveszet.hu) és postai vagy elektronikus úton történő visszajuttatásával lehet május 8-ig.

Támogatók: Nemzeti kulturális Alap, Népi Iparművészeti Gyűjtemény

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

Németh János Kossuth-díjas szobrász, keramikus életművéből válogatott kiállítás

Németh János művészetére erőteljesen hatott a göcseji népi fazekasság szellemisége és formavilága. Alkotásainak anyaga jellemzően agyagmázas samott. Legjelentősebb alkotásai az épületekhez kötődő kerámia faliképek, illetve kerámia domborművek.

Megnyitó május 8-án (pénteken) 15 órakor.

Megnyitja Pintér Lajos, József Attila-díjas költő.

Látogatható július 3-ig.

meghivo

 

Hagyományos parasztviseletek

viseletkeszitok

Válogatás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény raktárában őrzött viseletanyagból. A kiállításon Magyarország különböző tájegységeiből komplett, autentikus népviseletek és azok szakszerű leírásai láthatók.

Látogatható május 23-ig.

 

 Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

fafaragas

Polyák Ferenc (1945–2013) földműves családból származott. Gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

 

 

Nyári kézműves táborok

Július 27-31.

Próbáld ki, miben vagy a legjobb?

1. nap – szalvétatechnikával ajándéktárgy készítése
2. nap – csuhézás Trungel Aranka vezetésével
3. nap – viaszos batikolás pólóra
4. nap – szappanöntés (illóolajok, fűszerek használatával)
5. nap – papír felhasználásával tárgyak készítése

Augusztus 10-14.

Népi kismesterségek nyomában

1. nap – szalmából virág és szalmadíszek készítése Trungel Aranka vezetésével
2. nap – levendula borona, koszorú fonása Vágó Piros vezetésével
3. nap – falikép készítése a hartai festett bútor motívumai alapján
4. nap – fonatok készítése körmöcske használatával, körmönfonás, kötélverés
5. nap – bőrékszerek készítése

Részvételi díj: 15.000 Ft, előleg 4.000 Ft, testvérkedvezmény esetén: 13.000 Ft.
Ajánlott korosztály: 6-14 év. Információ és jelentkezés: Nagy Edit 76/327-203

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

– fazekasság, hímzés, faragás, népi kismesterségek –

HÍMZÉS

nigy6

A népi hímzés új formában, új felhasználásokban jelenik meg mai életünkben. Végleg kilépve a paraszti közösség határai közül, társadalmunk valamennyi rétegének szükségletévé, otthonának, környezetének díszévé vált. Így lett a régi ruhadarabok díszéből városi, falusi otthonok díszes függönye, falvédője, terítője, díszpárnája.
Megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat az állandó kiállítás hímzés terme. Népviseletbe öltöztetett babák és további néprajzi tájegységek hímzései gazdagítják a tárlatot, hiánypótló leírások és térképek segítik a tájékozódást.

 FARAGÁS

nigy4

A különböző szaru-, csont- és fafaragásokat zömmel pásztoremberek készítették. A kiállított tárgyakon a különféle díszítési technikák mindegyikét felfedezheti a szemlélő, a karcolást, domború faragást, a szaru- illetve fémberakásos technikát és a spanyolozást is. A geometrikus-, növényi- és virágornamentika, valamint a figurális ábrázolások egyaránt kedveltek voltak a faragásokon.

 FAZEKASSÁG

nigy7

A közel kétszáz alkotás bemutatása nem a földrajzi tagolódás szerint történik, hanem a használat helye és az egyes tárgyak funkciója szerint. Bepillanthatunk többek között a tisztaszobák, a konyhák, a kamrák világába, de láthatunk példákat a fazekas munkák használatára a lakodalom, a vallásos élet vagy a gyerekjátékok területén is.

 NÉPI KISMESTERSÉG

nigy5

A népi kismesterség nagyon sokszínű ága a népi iparművészetnek, hiszen mindaz idetartozik, ami a többi négy szakágba (fazekasság, hímzés, szövés, faragás) nem. Többnyire olyan mesterségekről van szó, amelyek a parasztság speciális tárgyi igényeit szolgálták ki. A házilag nem előállítható tárgyak létrehozásához tanult mester-emberekre volt szükség.
A teljesség igénye nélkül ide tartoznak a ruházkodást szolgáló iparágak képviselői, a fémmel dolgozó mesterek, a bőrművesek, a különféle szálas anyagokat – vessző, csuhé, gyékény, szalma – felhasználó alkotók, és egyéb további szakmák képviselői is.

SZÖVÉS

szoves

A magyar parasztság gazdálkodásában jelentős szerepet töltött be a kender és a len finom rostjainak fonallá fonása, majd ennek vászonná, textíliává szövése. A kender- és len feldolgozás tipikusan a parasztcsaládok nőtagjainak feladata volt.
A hétköznap használt szőttesek egyszerűek voltak, de az ünnepi darabokat igyekeztek színessé varázsolni. A falusi élet minden egyes eseményének megszületett a maga jellegzetes szőttes darabja a bölcsőtől a sírig.
A mintás szövést a falusi asszonyok a takácsoktól tanulták, és átvették azok mintakönyveinek motívumait, amelyek a különböző vidékeken más és más értelmezést kaptak

 

KAMARA KIÁLLÍTÁS

Kalotaszeg

kalotaszeg

Zana Dezső (1920-1986), Kecskeméthez erősen kötődő pedagógus, művész, aki lelkes gyűjtője volt a népi hagyományoknak, jelentős gyűjteményt hagyott a városra. A Zana-gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjaiból összeállított kiállítás megtekintésével a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködés-kultúra egy fontos, hiteles szegmensével ismerkedhetünk meg.

 A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 között dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.
BELÉPŐDÍJ: 600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

 


Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Kecskemét, Serfőző u. 19.

 

Kapcsolódó képek