menu

  • 2015.05.27.

A Magyar Kultúra Lovagjainak Nemzetközi találkozóján

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2015. május 22-24 között a pünkösdi egyházi ünnep alkalmából tartotta meg a Magyar Kultúra Lovagrendjének XII. Nemzetközi Találkozóját Aranyosapátiban, a Felső-Tisza Völgye kisközségében.

A rangos találkozón a négyes határ menti országok – Ukrajna, Szlovákia, Románia – magyarságának küldöttei mellett a távoli Ausztráliában élő testvéreinket is képviselték magyar küldöttek.

Pünkösd vasárnapján ökumenikus szertartás közepette a helyi három felekezet papjai felszentelték az újonnan átadott impozáns, egyemeletes Aranyos-sziget Gyermek- és Ifjúsági Tábor újabb épületét az alapítvány kuratóriuma nevében.

aranyosapati2

Később a résztvevők megtekintették a lovagrend múzeumát, és főhajtással tisztelegtek az elhunyt lovagtársak kopjafáinál a tábor történelmi emlékparkjában.

Bács-Kiskun megyét és Kecskemétet Kovács István József költő, a Kultúra Lovagja, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke, a kecskeméti Civil Kulturális Kerekasztal tagja képviselte.

aranyosapati3

A háromnapos rendezvénysorozat programjának részeként Kovács István József a gyerekeknek és a gyerekek segítségével egy kisebb bemutatót tartott a Hagyományőrző Bács-Kiskun megyei küzdőjátékokból, ezzel is népszerűsítve a kunsági népi játékokat.

Majd átadta a fiatalok képviselőjének Kovács Sándor Pál könyvét, melynek címe a Grundbirkózás és Kunsági Küzdőjátékok.

aranyosapati4

Megegyezés történt Nick Ferenccel, a Magyar Kultúra Lovagrend kuratórium elnökével a népi játékok tanításáról a júliusban rendezendő táboroztatás alatt.

Montázs Magazin

Kapcsolódó képek