menu

  • 2015.05.27.

Gyökeres változás a kiskertek öntözésében!

Miként lesz kevesebb öntözés mellett ellenállóbb és egészségesebb a növényünk?

A kiskerttulajdonosok állandó problémája a csapadékhiány, az eső intenzitása és hatékonysága. Hiába megfelelő a talaj minősége, ha nem kap elegendő folyadékot a palánta vagy a virágoskert. Horváth József kertészmérnököt kérdeztük a lehetőségekről.

A tavaszi és nyári vízszámlát alaposan megnöveli az öntözés, különösen, ha tele van a kertünk vízigényes növényekkel, palántákkal, virágokkal. A víz éltető eleme a növényeknek, a stabilabb talajnedvesség segíti a mikroorganizmusok életét is a talajban, amely a tápanyagok gyökereken keresztüli jobb felszívódását is eredményezi.

Horváth József, a Virágkertész Stúdió Kft. vezetője elmondta: hazánkban is alkalmazzák már az organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítményt, amely csökkenti az öntözővíz felhasználását, segíti a gyökérzet minél jobb vízellátását, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozottabb talajnedvességet. A vízmegtartás mellett ellenállóbb és egészségesebb növényeket termeszthetünk a kiskertben, a balkonládában, a teraszon, illetve szebb, egészségesebb, zöldebb lesz a pázsit az udvarunkon.

A talaj felszínére az öntözővízben feloldva vagy permetezéssel kijuttatott készítmény vonzza a vizet, kötődik mind a talaj szemcséihez, mind a növény gyökeréhez. Amennyiben a későbbi eső vagy öntözés következtében víz jut a talajba, azt engedi a mélybe szivárogni, növelve a vízkészletet.

A készítmény – amely részben növényi eredetű, részben pedig az élelmiszeriparban is alkalmazott nedvszívó- és felületaktív természetes anyagok, illetve víz védett keveréke – hozzávetőleg három hónapig fejti ki hatását. Ennyi idő alatt bomlik le a talajban. Egyszeri használatával a növények akár 50-60 százalékkal kevesebb vizet igényelnek, így a jelentős folyadék megtakarítás mellett kevesebb időt kell szánnunk a fáradtságos öntözésre.

 

Bővebb információt a www.vizmegtarto.hu oldalon talál.

 

Kapcsolódó képek