menu

  • 2015.06.04.

Megújul a Kálvin tér, de a keramit marad

Június 1-jén kezdték el bontani Kecskeméten a Kálvin tér Vincent kávézó előtti szakaszát. 

A nyár végére fejeződnek be a munkálatok, a Rákóczi úthoz hasonlóan egy szintre hozzák majd a járdát és az utat. A keramit burkolat pedig marad. Ezen kívül megújul majd a Kéttemplom köz burkolata is.

Halomba rakják a keramit téglákat a munkások a Kálvin téren. Hétfő óta bontják a burkolatot. Hamarosan megújul majd a tér ezen része. A Rákóczi úthoz hasonlóan egy szintre hozzák majd a járdát és az utat.

Ezeket a keramit téglákat miután felszedték a munkások alaposan megtisztítják majd, és ezeket építik vissza az útba. Ennek oka, hogy a keramit burkolat műemlék védelem alatt áll, hiszen hozzátartozik Kecskemét látképéhez és az országban, sőt a világon is alig néhány olyan város van, ahol ezt használják útburkolatként.

A Kálvin tér burkolatának felújítása csak része a „Szabadság tér és környezetének funkcióbővítő város rehabilitációja” című projektnek. Ennek részeként a Református Egyház mint az önkormányzat konzorciumi partnere felújította a parókia homlokzatát és a Kéttemplom közben is megújult több üzlethelyiség. Minderről Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester beszélt stábunknak. Mint elmondta, a munkálatok a nyár végéig tartanak.

A munkálatokat úgy ütemezzük, hogy a lehető legkevésbé zavarja a forgalmat. Ezért a Kálvin térnek csak az Ókollégium felőli részén kezdődtek meg a munkák, hogy a Református Gimnázium életét ez ne zavarja. Amikor az iskola befejeződik, akkor a Kálvin tér másik felén is megkezdődnek a munkálatok. Illetve megkezdődött az illemhely felújítása is, szintén a programnak a része- mondta el Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Új burkolatot kap majd a Kéttempolom köz is. Maga a beruházás csaknem 750 millió forintból valósul meg, ennyi pénzt kapott az önkormányzat és a Református Egyház valamint a Kik-For Kft. mint konzorciumi partnerek hazai és EU-s forrásokból.

 

KTV

Kapcsolódó képek