menu

  • 2015.06.19.

KASZ+ 2015

XII. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion – fémszobrászati és képzőművészeti alkotótábor.

Időpont: 2015. június 22. – július 10.

Helyszín: KÉSZ Ipari Park, Kecskemét

„Tucatáru” / „Mozgásban” – Találkozások a design és a kinetikus képzőművészet határán.

A szervezők örömmel tudatják, hogy a sorban tizenkettedik alkotótáborukat tizenkét plusz egy művész részvételével rendezik meg 2015. június 22-től a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó bázisán. A nyitottság, a befogadás jegyében a szobrászok mellett, festőművészeket, grafikus művészeket is vendégül látnak. Igyekeznek az átjárást biztosítani a különböző szemléletek, stílusok és anyaghasználatok között.

Terveik szerint az acélalapanyagok mellett a különböző könnyűfém, kompozit, horganyzott lemezek vagy fa zsaluanyagok használatát, megmunkálását szeretnék jobban elősegíteni, valamint egy ipari csarnokot felhasználva, a nagyobb méretekben való festészetet, képalkotást szeretnék előmozdítani.

kasz4

A hétfőn kezdődő alkotótelep művészei ezúttal kidolgozásra érdemes témákat is kaptak. Az egyik a „TUCATÁRU” gondolatköre, azaz a napi használat, az alkalmazott formavilág irányába tehető kísérletek a fent említett anyagok, az ipari park nyújtotta eszközök használatával. A design bútorok és használható eszközök konstruálására, ábrázolására nyílik lehetőség, így akár egy újraértelmezett „utcabútor”, beltérbe szánt ülőalkalmatosság, vagy éppen egy használaton kívül lévő gép, ipari eszköz új értelmet kapva válik ismét hasznos berendezéssé, élményforrássá, akár síkban ábrázolt festészeti, képalkotói témává, „ipari” csendéletté. Az ipari park, a gyártóbázis sok lehetőséget kínál ezen a területen.

kasz

Másik témaajánlás az alkotók számára a „MOZGÁSBAN” gondolatköre. Szeretnének ismét teret adni a kinetikus szobrászat, a mozgást, az átváltozást, az átalakulást, a szűnni nem akaró változást megjelenítő, láttató, ábrázoló, akár társadalmi vetületű, mondandójú plasztikák, képek, installációk készítésére. Az animált világ, megelevenedő folyamatok, elemelt mondandók az ipari hátterükben különösen izgalmas alkotásokat eredményezhetnek. Ezzel a témafelvetéssel, az alkotótáborukkal párhuzamosan zajló nemzetközi hírű és szintén XII. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előtt szeretnének tisztelegni.

kasz3

A KASZ+ 2015 résztvevő művészei:
Majoros Gyula képzőművész, zenész
Orosz István grafikusművész, író, animációs filmrendező
Duronelly Balázs szobrászművész, vertikális kertépítő
Bajóta, Balázs József Tamás szobrászművész
Ulrich Gábor grafikusművész, tanár, animációs filmrendező
Demcsák Dóra Vanda szobrászművész
Kazi Roland képzőművész
Gilly Tamás szobrászművész
Gerber Pál festőművész
Varga Éva szobrászművész
Mayer Éva grafikusművész
Herman Levente festőművész
Mátyási Péter festőművész

Azt gondolják, hogy a KÉSZ Ipari Park különböző gyártó üzemei, ipari tevékenységei, logisztikai folyamatai, régi korokat is megidéző retro helyszínei, a munkás hétköznapok, adhatnak annyi ötletet, hogy az említett témákban a szobrászokhoz társuló képalkotó, grafikus képzőművészek is kiváló alkotásokat tudnak majd létrehozni a KASZ+ 2015 ideje alatt.

A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának köszönhetően a 2004-ben elkezdődött ipari hátterű alkotótelep folytathatja munkáját látványos művekkel, formai kísérletekkel gazdagítva a hazai kortárs művészetet.

INFORMÁCIÓK: K-ARTS Művészeti és Rendezvényszervező Kft. [a KÉSZ Csoport tagvállalata], Árvai István rendező +3630 206 7080; e-mail: karcolda@karts.hu;

Kapcsolódó képek