menu

  • 2015.06.22.

Átadták a Hírös Agórát

Pénteken este gálaműsorral nyitották meg az újjászületett kulturális és konferencia központot Kecskeméten.

Az új típusú közösségi intézménytípusok kialakítása, az Agóra-program beruházásai közel 22 milliárd forintos támogatásból, főleg a megyei jogú városokban jöttek létre – mondta Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára pénteken Kecskeméten, a kulturális központból átalakított Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ átadásán.

“Ekkora népességet érintő kormányzati fejlesztés kulturális és közművelődési területen utoljára a Millennium idején volt” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Az Új Széchenyi Tervből támogatott közművelődési fejlesztés célja egy olyan közösségi intézménytípus létrehozása, amely művelődési, oktatási és felnőttképzési szerepet tölt be, ugyanakkor gazdag kulturális szolgáltatást is kínál – fűzte hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy az Agórát építő városok közel 5 milliárd forinttal toldották meg a támogatást, ami szavai szerint “önmagában is igazolja a közösségek és a kultúra fontosságát a városok életében”.

A Széchenyi 2020 keretén belül megvalósult kecskeméti beruházás 650 millió forint vissza nem térítendő hazai és uniós támogatásban részesült, amelyhez a város 45 millió forint önerőt biztosított. Kaposvár, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Tatabánya, Szekszárd, Szolnok, Nyíregyháza, Győr, Szeged, Debrecen, Veszprém és Kecskemét után már csak a szombathelyi Agóra vár az átadásra.

Závogyán Magdolna szerint az új típusú térségi közművelődési intézmény központi szerepet játszhat a közművelődés, a civil szervezetekkel kialakított partnerség, az élethosszig tartó tanulás és a közművelődési tanácsadó szolgáltatás terén.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta, hogy a 40 éve épült kulturális és konferenciaközpontnak az átalakítás után nem lehet más a célja, mint az, hogy “meg tudjuk élni a közösségi élményt”. Az internetes világ nagy kihívást jelent a mindennapi életben, ezért szükség van az új típusú közösségi intézményre – mondta. A polgármester Kecskemét és térsége legfontosabb közösségi intézményének nevezte a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központot, mert elődintézményének látogatottsága elérte az évi egymillió főt.

Bak Lajos, a megszűnt Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ ügyvezető igazgatója, az új intézmény vezetője elmondta: a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ július 1-jén alakul meg, a város három intézményének – a korábbi kulturális és konferenciaközpontnak, az Ifjúsági Otthonnak és a HELPI Ifjúsági Információs és Ifjúsági Irodának – az összevonásával jön létre.

A fejlesztés során nőtt az épület befogadóképessége, és 33 új szolgáltatás jön létre. Az építési jellegű fejlesztéseken túl a közművelődési szakmai tartalom is megújul.

 

 

MTI

Kapcsolódó képek