menu

  • 2015.07.01.

III. Monoki Babfesztivál

Itt babra megy a játék!

A babos-rétestől a füstölt halas babgulyásig – avagy sztárok és babkülönlegességek a hétvégi babfesztiválon, Monokon, 2015. július 3-án és 4-én (pénteken-szombaton).

Plakát Monok

Monok_program_2015

Idén ismét fantasztikus gasztronómiai különlegességekkel, ősi mesterségeket űző mesteremberekkel és színvonalas produkciókkal várja Kossuth szülőfaluja a vendégeket.

A néphagyomány szerint egy vadászata során bablevest evett Monokon Mátyás király. A finom étekért diónyi arannyal fizetett az álruhás király. Szombaton a III. Monoki Babfesztiválon arany nélkül is mindenki annyi babot ehet, amennyit csak bír.

A rendezvény középpontjában a gasztronómia áll, ezen belül is a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb szerepe volt az étkezésben, mint manapság. Lesz itt nápolyi paradicsomos bableves és Mexikói chilis bab, Jókai bableves és babos-rétes halmazok, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta vagy épp a különleges füstölt halas babgulyás, melynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz az egyik zsűritagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak (tavaly Andy Vajna is itt főzött feleségével).

Őseink még nem ismerték a burgonyát, a kukoricát, a rizst, ám a háziasszonyoknak akkor is ebédet kellett varázsolniuk minden nap a család asztalára.

A magyarság  egyes babfajtákat már nagyon régről ismert, erre utal az Égig érő paszuly című népmese. Azt már kevesebben tudják, hogy a ma termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak, s a XVI. században terjedtek el Európában. Magyarországra Nápoly érintésével hozták be. A bab az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú élelmünk, és örömmel tapasztaljuk, hogy újra előkerülnek az eleink által kedvelt étkek, mint például a bableves.

Mátyás királlyal és diónyi arannyal ugyan nem szolgálhatnak a rendezők, de finom ételekkel, italokkal és egész napos szórakozással igen.

A Monoki Babfesztivál egy népmesének, a „Monoki bableves”-nek köszönheti létrejöttét, s a rendezvény névadó legendája ezúttal a helybéli gyermekek előadásában elevenedik meg.

A népi mesterségek is életre kelnek: fazekas, kovács és kádár, gyékényfonó és fafaragó mesterek mutatkoznak be a kétnapos programban.

A zenés kikapcsolódásról  ugyancsak gondoskodtak a szervezők – a népdaltól a musical-ig széles lesz a választék. Pénteken a Hooligans együttes előtt fellép többek között Janicsák Veca és Bunyós Pityu, szombaton pedig Tóth Gabi, Demjén Ferenc, Balázs Fecó, Radics Gigi és az EDDA művek.

A műsorszámok között a fesztivál szpíkere Vajtó László rádióriporter, a rendezvény műsorvezetője szórakoztatja majd az érdeklődőket.

 

Ízelítő a tavalyi Babfesztiválról:

III. Monoki Babfesztivál

 

 

 

 

Kapcsolódó képek