menu

  • 2015.07.14.

A duális képzést értékelték Kecskeméten

Már több mint háromszáz vállalattal működnek együtt a felsőoktatási intézmények

A felsőoktatásban idén kiterjesztett duális képzésről szervezett kerekasztal-beszélgetést a Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn (DWC) Kecskeméten, a Mercedes-Benz gyárában dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár részvételével.

A munkahelyteremtés és Magyarország gazdasági növekedésének egyik kulcskérdése a szakemberek duális rendszerben történő képzése, ami versenyképes tudást és karrierlehetőséget biztosít.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára úttörő szerepet vállalt 2011-ben a duális képzési rendszer meghonosításában a Kecskeméti Főiskolával közösen.

2015 szeptemberében 800 hallgató kezdheti meg tanulmányait a duális képzésű alapszakokon a hazai felsőoktatásban. Az egyetemek és főiskolák csaknem 400 együttműködő vállalattal és egyéb szervezettel kötöttek képzési megállapodást, ezek közül több mint 330 partnerszervezet már 2015-ben is vállal duális hallgatókat.

„A duális képzés magyarországi prototípusa a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban és a Knorr-Bremse Magyarországnál született” – mondta dr. Palkovics László, államtitkár a DWC „Új fejlesztések a duális főiskolai képzés magyarországi bevezetésében” címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésén a Bács-Kiskun megyeszékhelyen. A felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta: a Mercedes-Benz gyár duális képzése mintaként szolgálhat az üzleti és felsőoktatási szereplők számára. A kormányzat azért vezette be a duális képzési modellt a felsőoktatásba az idei esztendőben, mert Magyarországon szorosabbra kell fűzni az egyetemek és főiskolák, illetve a gazdasági szereplők közötti kapcsolatot, ez ugyanis a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik záloga. – „Duális képzések indítására jelenleg műszaki, informatikai, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok képzési területeken van lehetősége az intézményeknek. 2015 szeptemberében 21 intézményben, 79 alapképzési szakon és egy mesterszakon, több mint 300 együttműködő gazdasági szervezetnél akár több mint 800 hallgató is megkezdheti tanulmányait a duális képzésű alapképzési szakokon.

Palkovics szerint a kormányzat a nemzetközi oktatási és kutatási térben magasan pozícionált, a társadalmi kihívásokra válaszolni képes, Magyarország gazdasági sikerességét alapjaiban meghatározó felsőoktatási rendszert kíván létrehozni. Ennek a célnak a megvalósításához nélkülözhetetlen a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatának erősítése, hiszen a valós munkaerő-piaci igények és a felsőoktatási képzések megfelelő társítása szükséges ahhoz, hogy az egyetemek, főiskolák a gazdaságfejlesztés fajsúlyos tényezőivé váljanak.

A reális munkaerő-piaci igények és a képzések összeillesztésére a Mercedes-Benz kecskeméti gyára tett először kísérletet idehaza. A 2011 óta sikeresen működő duális képzési program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen főiskoláig, és ezáltal biztos karrierlehetőséget. A duális képzést is nyújtó Kecskeméti Műszaki Főiskola (GAMF) és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) közötti együttműködésnek köszönhetően 2012 szeptembere óta főiskolai hallgatók is csatlakoztak a gyár csapatához. 2014 májusában végzett az első 28 középiskolai tanuló, akik mindannyian állásajánlatot is kaptak a Mercedes-Benz gyárában. A Daimler AG-n belüli diákcsere program keretében a magyar diákok Rastattban, Sindelfingenben és Brémában is szakismereteket szerezhettek. „Magyarországon is elsősorban a duális hallgatókra szeretnénk építeni a mérnökállományt a jövőben, ezért vállaltunk úttörő szerepet ennek a képzési formának a meghonosításában. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára ugyanakkor nagy hangsúlyt fordít a belső képzésekre is” – mondta Ács László, a MBMH Kft. HR-igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen. Hozzátette: sokszoros túljelentkezés van a duális szakképzésre és a duális főiskolai képzésre Kecskeméten, ez is bizonyítja, hogy a Mercedes-Benz autógyárat Magyarország egyik legvonzóbb munkaadójaként tartják számon a pályaválasztók, akik a sikeres felvételit követően a legjobb szakemberektől tanulhatják meg a legújabb technológiákat.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában a kezdetek óta működik egy gyakornoki program is, amelynek keretében hallgatókat fogadnak számos felsőoktatási intézményből, hogy az elméleti tudásukat – a kötelező gyakorlati időszakban – új ismeretekkel és tapasztalatokkal egészíthessék ki. Az autógyárnál folyamatosan várják a gyakornokok jelentkezését az ország minden pontjáról számos termelési, valamint támogatói, szolgáltatói területen is.

A kecskeméti kerekasztal-beszélgetést a Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn szervezte. A Deutsche Wirtschaftsclub hazánkban 20 éve működik a német-magyar gazdasági kapcsolatok elsődleges független fórumaként, és hasonló rendezvényekkel minden hónapban lehetőséget biztosít tagjainak és vendégeinek, hogy mélyebben megismerjék az országban zajló aktuális folyamatokat.

„A non-profit szervezet az idei esztendőben DWC Budapestről változtatta a nevét DWC Ungarn-ra, hogy ezzel is kifejezze: a regionális döntéshozók ugyanolyan fontosak a német-magyar üzleti és társadalmi kapcsolatokban, mint a fővárosi partnerek” – mondta Ekkehard Philipp, az Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója. Hangsúlyozta: a DWC rendezvényei teret nyitnak a döntéshozók előtt, hogy aktívan be tudjanak kapcsolódni olyan gazdasági növekedést elősegítő témákkal, mint a versenyképesség, az oktatás és az innováció.
Ekkehard Philipp 2014 óta vezeti a DWC újonnan alakult kecskeméti tagozatát. Hangsúlyozta: A kecskeméti DWC elsődeges célja, hogy mind Kecskeméten, mind Magyarország keleti régiójában támogassa a német-magyar gazdasági kapcsolatokat. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a régió legnagyobb vállalataként a DWC kecskeméti tagozatának vendéglátója, mindemellett vezeti a szervezet helyi rendezvényeit és tevékenységeit.
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2012 márciusában nyitotta meg gyárát Kecskeméten; és a sikerek igazolták a döntést. Kevesebb, mint három évvel a termelés indítását követően Kecskemét, a dél-alföldi régió, sőt immár Magyarország meghatározó befektetője és munkaadója lett.

Három világszerte sikeres Mercedes modell készül a hazai gyárban. Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt; míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a kombi CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Külön büszkeség, hogy ez utóbbi két típust kizárólag itt Magyarországon gyártják az egész világ számára, illetve több mint 180 országba exportálják őket.
Az elmúlt évek folyamatos kapacitásbővítésének köszönhetően a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közel 4.000 munkavállaló számára biztosít munkahelyet. A kapacitásbővítéssel párhuzamosan a hazai székhelyű beszállítók száma is folyamatosan növekedett. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár ma már 32 hazai székhelyű beszállítóval dolgozik, és 2012 óta több mint 300.000 darab autó gördült le a gyártósorról.

A Mercedes honosította meg a duális képzést hazánkban; a 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen főiskoláig, és ezáltal biztos karrierlehetőséget. A duális szakképzésre és duális főiskolai képzésre is sokszoros túljelentkezés van, ami szintén annak bizonyítéka, hogy a régió egyik legvonzóbb munkaadójának tartják a kecskeméti gyárat, illetve eredményesnek a gyakorlatorientált képzést. Tavaly májusban fejezték be tanulmányaikat az első duális szakképzésben résztvevők, a duális főiskolai képzésben pedig 2016-ban kerülnek ki az első diplomások.

Kapcsolódó képek