menu

  • 2015.08.06.

Indiai autóipari beszállító épít gyárat Kecskeméten

Az indiai autóipari beszállító Samvardhana Motherson Group beruházása Kecskeméten újabb példa arra, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont, sikeres befektetési politikával – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár hangsúlyozta: a 30 milliárd forintos beruházással tervezett újabb gyártóbázis további lendületet ad a magyarországi autóipar fejlődésének, amelynek teljesítménye az idén az első öt hónapban több mint 13 százalékkal nőtt.

A csoportnak ez már a harmadik gyára lesz Magyarországon, a tervek szerint 2017-ben kezdi meg működését.
Szabó László kiemelte, hogy az ország keleti régiójában 450 új munkahely jön létre az indiai beruházással.

A cég a mosonszolnoki gyárában is újabb fejlesztéseket tervez. A mostani 30 milliárd forintos beruházás csak az első lépcső – jelezte. A világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójából 15 már jelen van az országban. A cégek beruházási döntését nem csupán a költségek határozzák meg, fontos tényező a magyar munkaerő precizitása, kreativitása – tette hozzá az államtitkár.

Tibori Pál-Levente, az SMR kelet-európai és németországi alelnöke ismertette: a csoport 4 éve nyitotta meg mosonmagyaróvári és 2009-ben mosonszolnoki gyárát. Az új kecskeméti gyárban mintegy 96 ezer négyzetméter alapterületen, 44 ezer négyzetméteres gyártóegységben lökhárító és hűtőrács elemeket, műszerfal modulokat, ajtó paneleket és középkonzolokat gyártanak majd, közel 400-450 dolgozó foglalkoztatását tervezik itt – tette hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere közölte: a szerdai testületi ülésen a város közgyűlése egyhangúlag támogatta a beruházás megvalósításához szükséges területrendezési terv módosítását. Kecskeméten több világszerte érdekeltséggel rendelkező társaság van jelen, amelyek prémium termékeket gyártanak. Szavai szerint a város jó elhelyezkedése, infrastruktúrájának, és úthálózatának az elmúlt években megvalósult fejlesztése tette lehetővé, hogy hasonló beruházásoknak megfelelő helyszíne legyen.

Az SMG a világ 50 legnagyobb autóipari beszállítójának egyike, több mint 70 ezer dolgozót foglalkoztatva 170 gyárában 5 kontinens 25 országában. Az SMR Hungary Bt. a legutóbbi üzleti évében 306 millió euró nettó árbevételt ért el, a vállalat mosonszolnoki és mosonmagyaróvári gyáraiban illetve a hegyeshalmi logisztikai központban 1600 dolgozót foglalkoztat. Az SMR Hungary mára a világ legnagyobb autó visszapillantó tükröket előállító gyárává fejlődött: évente közel 7 millió garnitúra külső tükröt szállít a legjelentősebb személyautó-gyártóknak, fő vásárlói a VW, az Audi, a Porsche, a BMW, a Daimler, a General Motors, a Kia/Hyundai és a Fiat/Chrysler csoport.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek