menu

  • 2015.08.12.

Sárgabarack pálinkás karamelltorta az év tortája

Az augusztus 20-i ünnepségekre készülve, a Parlamentben bemutatták az Év Tortája díj nyertesét. 

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke bejelentette, hogy az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett.

Az Év Cukormentes Tortája címet a barackos buboréktorta kapta.

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Az ország tortája, Magyarország születésnapi tortája, melyet minden évben a magyar állam megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában.

Az alapötlet egy születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágunk fel egy helyen, hanem egész évben mindenki országszerte több cukrászdában meg tud kóstolni.
Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták múlthéten kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón.

A kormány felkérésére idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az ország tortája pályázatot.
Idén a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett a nyertes, amelyet 39 alkotás közül választottak ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász nyertes tortáját augusztus 20. után több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, amelyek listáját az interneten augusztus 12-én teszik közzé.

A cukrászok az előírásoknak megfelelően ezúttal sem használhattak fel aromákat, sem más mesterséges anyagokat.

Kihirdették Magyarország idei cukormentes tortáját is, ez Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája lett. Ebből egy szelet – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján – 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz.

Ötödik alkalommal kiválasztották a Szent István-napi kenyeret is.
Idén 45 pályázó közül a Pedró Pékség Kft. természetes alapanyagokból készült, vastag héjú kenyere lett a győztes,
amely a nemzeti ünnep után a boltokban is kapható lesz.

De itt még nem ért véget az ország élelmiszereinek sora.

Kihirdették a Honvédség tortáját is, amelynek alkotói Tessedik Sámuel előtt tisztelegnek, akinek hatalmas szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. Ennek nyomán a honvédségi torta a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli.

 

hvg.hu
divany.hu

Kapcsolódó képek