menu

  • 2015.09.02.

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény programajánlója

NIGY programajánló 2015. szeptember

2015. szeptember 11. (péntek) 19 óra

ADAGIO

Balogh Kálmán, Csík János, Dresch Mihály és Őze Áron közös műsora

NIGY1

„Ezúttal a magyar népzene és a jazz muzsika jeles előadóművészei, Balogh Kálmán és Dresch Mihály mellett, a színházi művészet egy kiemelkedő alakját, Őze Áront hívom vendégemül.
A magyar népzene lelket melengető, éltető ereje mellett a magyar költőknek az életünk meghatározó fordulópontjairól – örömről, bánatról, szerelemről és halálról – a legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek majd a hallgatóságnak megérteni a költészet és a zene egyfajta sajátos kapcsolatát.
Az est során József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő verseit szeretném ötvözni a népzene, valamint a kortárs zene sajátos ízeivel.
Úgy gondolom, hogy a különböző műfajok sajátos elegyítése lehetőséget teremt egy egyedülálló, sokszínű produkció létrehozására.”

Csík János

Belépődíj: 3.000 Ft
Jegyek korlátozott számban 2.500 Ft-os kedvezményes áron elővételben is megvásárolhatók a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

A ridikül és környéke

nigy2

A latin reticulum szó „kis hálót” jelent, az antik Róma hölgyeinek kézitáskája, reticuluma tehát hálószemekből szőtt kis zsákocska volt.
A mai értelemben vett retikül az 1860-as években jelent meg, az angol kosztümmel egy időben. A kiállításon látható ridikülök és egyéb kiegészítők nagyanyáink, dédanyáink polgári világába engednek betekintést.

Látogatható október 3-ig.

 

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

nigy3

Polyák Ferenc (1945–2013) gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

– fazekasság, szövés, hímzés, faragás, népi kismesterségek –

 

KAMARA KIÁLLÍTÁS

Kalotaszeg

 

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR

nigy3

A Kecskeméti Díszítőművész Szakkör 1952-ben alakult. Az eltelt évtizedek alatt a szakkör keretein belül több száz asszony ismerte és szerette meg a „tiszta forrásból” merített népi hímzés mintakincsét.
Munkálkodásukat nem csak a lelkesedés, odaadás, hanem a színvonalas alkotómunka is jellemzi: az ismeretek tudatos gyarapítása, részvétel továbbképzéseken, alkotótáborokban, eredeti anyaggyűjtéseken alapuló hagyományőrzés és továbbadás.
Nem csak a legidősebb korosztály tagjai járnak heti rendszerességgel a keddenkénti összejövetelekre, hanem a frissen nyugdíjba vonulók, vagy éppen a harmincas éveikben lévők is itt találják meg azt az elfoglaltságot, amely életüket teljesebbé teszi.
A közösséget a hímzés szeretetén kívül a meleg, baráti érzés tartja össze, és nyitott azok számára, akik békés alkotómunkában szeretnének részt venni.

nigy4

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR minden kedden 14-16 óra között várja az érdeklődőket dr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.
BELÉPŐDÍJ: 600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.
TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

 

Nyitva tartás: Május 1-t-ől szeptember 30-ig keddtől szombatig, 10–17 óráig
Október 1-től április 30-ig keddtől szombatig, 10–16 óráig
Zárva vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon.

 

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.
e-mail: muzeum.nepiipar@gmail.com
web: www.nepiiparmuveszet.hu
Tel:76/327-203

Kapcsolódó képek