menu

  • 2015.09.14.

Megkezdődött az intelligens utastájékoztató eszközök kihelyezése

Megkezdődött az intelligens utastájékoztató eszközök kihelyezése 77 kecskeméti buszmegállóban.

Szeptember végéig minden helyszínen beüzemeli az eszközöket a kivitelező T-Systems Kft. és elindul a próbaüzem, ami 2-4 hétig fog tartani. Ez a fejlesztés a „Kecskemét Város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása-zéró emissziós zóna megteremése soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével” című projekt része, amely hazai és uniós támogatásból valósul meg.

Komoly építési munkák zajlanak már egy ideje az autóbuszmegállók körzeteiben, nagyon sok helyütt a városban. Ez egy újabb fejlesztésnek az előkészülete.

„A Mercedes buszok forgalomba állítása csak egy lépés volt; ehhez kell egy modern utas tájékoztatás is. Aki járt Nyugat-Európában, látott már ilyen rendszereket. A buszmegállókban egy elektronikus kijelző mutatja, hogy mikor érkezik a busz, esetleg késése van, vagy éppen hamarabb jön, akkor pontosan lehet tudni ezeket az információkat” – tájékoztatott Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Ezt a rendszert építik most ki Kecskeméten, egyelőre 77 autóbuszmegállóban. Főként ott, ahol egyszerre több busz is megáll.

„Október elején elindul a próbaüzem; a hónap végéig tart majd. Onnantól kezdve a buszokra telepített kommunikációs eszköz, illetve a diszpécsereknél meglévő kommunikációs eszközök összekötésével, a buszmegállók összekötésével egy okos utastájékoztatási rendszer fog működni a városban” – folytatta az alpolgármester.

A rendszer úgy működik majd, hogy a buszokon elhelyezett fedélzeti eszköz online GPS adatokat szolgáltat a központnak. Ezek alapján a diszpécserek nyomon tudják követni az egyes járműveket, és szükség esetén például mentesítő járművet küldenek. Általánosságban 30 másodpercenként vagy percenként frissülnek majd a megállóhelyi kijelzők adatai.

 

Forrás: KTV

Kapcsolódó képek