menu

  • 2015.09.30.

Családról, értékekről diáknyelven

A család és a házasság állt a középpontjában a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársainak szervezésében zajló rendezvénynek.

A fontos témákat rendhagyó módon feldolgozó Kodály iskolai programon mintegy százötven diák vett részt.

„Érzelem, érték, szerelem”, ez volt a mottója a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szeptember 28-ai programjának, melynek során előadás és interaktív foglalkozás is várta a középiskolás fiatalokat. A rendhagyó délutánon elsőként Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő beszélgetett a fiatalokkal.
– Életünk legnagyobb vállalkozása a családalapítás, azonban hosszú az út, amíg eljutunk ide – emelte ki Uzsalyné Pécsi Rita.

foto2

A neveléskutató beszélt a diákoknak a kamaszkor sajátságos helyzetéről, amikor keressük, hogy kik is vagyunk. Mindezt humorral fűszerezve, a diákok nyelvére lefordítva tette. Szólt egyebek mellett arról is, hogy a genetika és az adottságok mennyire meghatározóak énünk kialakulásában, illetve hogy milyen szerepe van a tudatos és tudattalan folyamatoknak döntéseinkben.

foto3

Pécsi Rita kiemelte: a fiatalok a divatos elnevezés szerint a mai kor „digitális bennszülöttjei”. Azonban ennek minden áldásával együtt meg kellene válogatniuk, hogy mit tesznek fel magukról a közösségi oldalra, hiszen a velük történteket először fel kellene dolgozniuk.

foto4

A program során maguk a diákok is elmondhatták véleményüket a házasság és a család értékeiről, mégpedig játék keretében.

foto5

Az interaktív foglalkozást Hortobágyiné Dr. Nagy Ágnes, a SZÉK Kecskemét- Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület és az általa működtetett Parázs Pasztorális Központ szakmai felelőse és munkatársai vezették. A középiskolások a játék során a család értékeit gyűjtötték össze, amit egy-egy jelképes téglára írtak fel. Az így kapott építőelemekből aztán házat építettek, majd társaikkal megosztották, hogy szerintük milyen nélkülözhetetlen elemei vannak egy ideális családnak.

foto6

 

Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház

Kapcsolódó képek