menu

  • 2015.10.02.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjai

NIGY októberi programajánló

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

Gyermekvilág a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállítása

nigy1

A kiállításon a gyermeki világ tárgyait mutatjuk be: természetes alapanyagból készült játékokat, gyermekszoba berendezéseket, bútorokat, népi ihletésű gyermekruhákat, a tárgyalkotó népművészek kincsestárából merített alkotásokat.
Megnyitó 2015. október 16. péntek 14 óra.
A kiállítókat köszönti Kriskóné Dávid Mária etnográfus, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője, megnyitja dr. Kriston Vízi József etnográfus, a Katona József Múzeum munkatársa.
Látogatható 2016. március 10-ig.

 

A ridikül és környéke

nigy2

A latin reticulum szó „kis hálót” jelent, az antik Róma hölgyeinek kézitáskája, reticuluma tehát hálószemekből szőtt kis zsákocska volt.
A mai értelemben vett retikül az 1860-as években jelent meg, az angol kosztümmel egy időben. A kiállításon látható ridikülök és egyéb kiegészítők nagyanyáink, dédanyáink polgári világába engednek betekintést. Látogatható október 2-ig.

 

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

nigy3

Polyák Ferenc (1945–2013) gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben 

– fazekasság, szövés, hímzés, faragás, népi kismesterségek –

KAMARA KIÁLLÍTÁS
Kalotaszeg

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR

nigy2

A Kecskeméti Díszítőművész Szakkör 1952-ben alakult. Az eltelt évtizedek alatt a szakkör keretein belül több száz asszony ismerte és szerette meg a „tiszta forrásból” merített népi hímzés mintakincsét.
Munkálkodásukat nem csak a lelkesedés, odaadás, hanem a színvonalas alkotómunka is jellemzi: az ismeretek tudatos gyarapítása, részvétel továbbképzéseken, alkotótáborokban, eredeti anyaggyűjtéseken alapuló hagyományőrzés és továbbadás.
Nem csak a legidősebb korosztály tagjai járnak heti rendszerességgel a keddenkénti összejövetelekre, hanem a frissen nyugdíjba vonulók, vagy éppen a harmincas éveikben lévők is itt találják meg azt az elfoglaltságot, amely életüket teljesebbé teszi.
A közösséget a hímzés szeretetén kívül a meleg, baráti érzés tartja össze, és nyitott azok számára, akik békés alkotómunkában szeretnének részt venni.

nigy4

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR minden kedden 14-16 óra között várja az érdeklődőket Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.
BELÉPŐDÍJ: 600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.
TÁRLATVEZETÉS: bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.
Rendezvényeinken jelen lehet a média; nyilvánosságra kerülő kép- és hangfelvételek készülhetnek.

 

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek
Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

Kapcsolódó képek