menu

  • 2015.10.19.

Fergeteges hangulat a Tojásfesztiválon

Különösen gazdag programkínálat és fergeteges hangulat jellemezte az Országos Tojás Sokadalmat, Tojásfesztivált Kecskeméten.

Rengeteg érdeklődő és fergeteges hangulat volt a kétnapos Tojásfesztiválon Kecskemét Főterén október 9-10-én. A Tojás Világnapja alkalmából erre a hétvégére időzített, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és a Baromfi Termék Tanács, illetve annak tagszövetsége a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett országos rendezvény résztvevői kulturális, illetve gasztronómia élményekkel is gazdagodhattak. A Tojásfesztivál célja a tojásfogyasztás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, mely fontos szerepet vállal a tojással kapcsolatosan kialakult tévhitek eloszlatásában és a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangjának visszaállításában.

tojas1

A pénteki napon Németh József mesterszakács és csapata 2000 tojásból készített omlettet. Az óriás finomság elkészültét a jelenlevők nyomon követhették, és a végén természetesen meg is kóstolhatták. Közben a Nagyszínpadon zenés, táncos műsorok zajlottak, kicsik és nagyok varázslatos táncházon vehettek részt a Csörömpölők együttes jóvoltából, majd az estét a különleges zenei élményt nyújtó Motiva együttes koncertje, azt követően pedig az Időgép zenekar 15 éves jubileumi nagykoncertje zárta.

tojas3 tojas4

Az élő baromfiudvar, a szalmajátszótér és a népi ügyességi játékok is nagy sikert arattak a gyermekek körében.

tojas6

Szombaton a Városháza előtt a Tojásos Étel Főzőverseny előkészületeivel indult a nap.

tojas7

5 csapat részvételével – két kategóriában – készült többféle finomabbnál finomabb tojásos étel.

tojas8

A zsűri – Bede Róbert mesterszakács vezetésével – döntése értelmében a főzőverseny „A”, vagyis tojásos előételek, fő fogások, egytálételek kategóriában első helyezett lett rusztikus és buggyantott tojással a Tojás Járás nevű csapat, melyet a Kecskeméti Járási Hivatal munkatársai alkottak, Dr. Kerékgyártó-Minda Mária Judit hivatalvezető vezetésével, elnyerve a kategória vándorserlegét.

Második helyezettként Kecskemét város csapata végzett a 250 tojásból készült parasztos tojásrántottájával, Engert Jakabné kecskeméti képviselő Asszony vezetésével. A főszakács Kökény Sándor kecskeméti hentes mester volt.

Harmadik helyezett pedig holtversenyben – különleges tojásos lecsókkal – a 3Lan elnevezésű csapat és a Mizsetáp csapata lettek.

A„B”, azaz a desszertek és más utóételek kategóriában a Kerekegyházi Idősek Klubjának tojásos recsegéje vitte el a pálmát. A csapat vezetője Kohut Sándorné Ida néni volt. A versenyző csapatok mindegyike emlékül oklevelet kapott, a két kategória nyertese pedig 1 évre vándorserleg boldog tulajdonosa lett.

A Nagyszínpadon délelőtt Varga Mihály bugaci kecskedudás mondott mesét, majd a nap folyamán hallhattunk és láthattunk néptánc előadást, gyermekműsort, bábszínházat, szaxofon koncertet, operett gálaműsort is.

A Városháza patinás épülete előtt Bede Róbert mesterszakács készített többféle tojásos ételt, a főzőshow alkalmával válaszolt a nézők kérdéseire, illetve adott hasznos tanácsokat. Az elkészült étkeket a nézők el is fogyaszthatták.

Nagy népszerűségnek örvendett a minőségi, egyedi termékeket kínáló Háztájit az Asztalra! kézműves és termelői vásár. Az árusok kóstolókkal és kézműves foglalkozásokkal is várták az érdeklődőket.

A volt Liberté étterem épületében megrendezett Tojásmozinak is nagy sikere volt, a látogatók mindkét napon mese- és filmválogatásokat nézhettek a Kecskeméti Animációs Filmstúdió jóvoltából, illetve dokumentumfilmeket tekinthettek meg a tojásról, valamint a baromfikról a Hírös Tojás jóvoltából.

A mozizás mellett az érdeklődők a helyszínen megcsodálhatták a Tojásművészeti kiállítást a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak és a zengővárkonyi Tojás Múzeumnak köszönhetően.

Végül, de nem utolsó sorban ugyanitt került bemutatásra a Kecskeméti Értékek Kiállítása. A Kecskeméti Települési Értéktár hét kategóriájába – agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás – bekerült értékek értékekeit a közönség most először tekinthette meg így együtt.

Az ország több részéről érkeztek tojásdíszítő mesterek, akikkel több technikát akár személyesen is ki lehetett próbálni. Főtéri interjút adott és bemutatta munkásságát a Kecskeméten élő és alkotó Zsigóné Kati népi iparművész, a tojásdíszítés királynője is a hallgatóság nagy örömére.

A két nap alkalmával nagyon sokan örülhettek tojásnyereményüknek, hiszen aki a Tojáskvíz mind a 13 kérdésére helyesen válaszolt 1-1 doboz Hírös Tojást kapott ajándékba.

A szombat estére megérkezett eső sem tántorította el a Bikini együttes rajongóit, hiszen hatalmas tömeg hallgatta és énekelte együtt D. Nagy Lajossal a népszerű slágereiket.

A szervezők ezúton is köszönik a partnerszervezetek áldozatos munkáját és a lakosság aktív részvételét!
Bíznak benne, hogy a rendezvény elérte célját, és sikerült rávilágítaniuk, hogy a tojás milyen sokoldalú és hasznos táplálék lehet a mindennapokban.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület rendezvényeit nyomon követheti a FB-on is:
www.facebook.com/akegyesulet

Kapcsolódó képek