menu

  • 2016.03.30.

Kerékpártároló a vasúti pályaudvarnál

Városunk a Kecskeméti Kerékpárosklub kezdeményezésére a vasúti pályaudvarnál kerékpártároló kialakítását fontolgatja.

Az egyéni képviselői indítvány keretében született felvetés egy régi hiányosságot pótolna, illetve első lépése lehetne az immár elodázhatatlan pályaudvar-rehabilitációnak.

Kecskemét kerékpárhasználata igen-igen aktív, ez alföldi jellegéből, és körsugaras szerkezeti mivoltából fakad, ideális körülményeket teremtve ehhez az egyszerű, olcsó és környezetkímélő közlekedési módhoz. Útjaink ettől függetlenül túlzsúfoltak, csúcsidőben rengeteg autó igyekszik elérni a célját, mindennaposak a dugók, elemi érdekünk tehát alternatív eljutási lehetőségek biztosítása a város lakóinak számára, a kerékpározás további népszerűsítése, a szükséges feltételek megteremtése.

Ennek – talán nem is olyan speciális – része a pályaudvar közelében egy B+R kerékpártároló létesítése, ahova a távolabbra utazók, más településeken dolgozó vagy tanuló kecskeméti lakosok hosszabb időre, akár egész napra is le tudják rakni kétkerekűiket. Az utóbbi hetekben élénkült meg az intermodális csomóponttal kapcsolatos diskurzus is, az intermodalitás pedig valójában nem mást jelent, mint a közlekedési módozatok közötti váltást, választhatóságot. Egy természetesen jelentkező igény kiszolgálása, ami bár ezzel a misztikusan hangzó szóval talán már túlságosan is tudományosan hathat, valójában mindig is velünk volt, hiszen évtizedek óta hozzátartozik egy vasúti pályaudvar képéhez az otthagyott kerékpárok színes kavalkádja. Csak legyen mihez hozzákötni a drótszamarakat!

Fontos kihangsúlyozni, hogy a mostani kezdeményezés egy ideiglenes rendezési tervet jelent, hiszen a pályaudvar-rehabilitáció még egy hosszabb, több éves projekt keretében kerül majd megvalósításra. Ugyanakkor alapvető közfeladat a kerékpártároló kialakítása, nem halogathatjuk tovább ennek a problémának a megoldását, valamilyen kerékpárlerakási lehetőséget már most biztosítani kell a bringások számára, jelenleg ugyanis erre a célra semmilyen támasz nem áll rendelkezésre ezen a frekventált helyszínen. Szempont tehát az áttelepíthetőség, hogy a végleges állapotok kialakításakor a remélhetőleg most beszerzésre kerülő támaszok továbbra is felhasználhatóak legyenek, kiemelt figyelmet kell kapnia a vagyonvédelemnek, legyen szó akár közmunkaprogramban megvalósuló őrzésvédelemről, illetve kamerás megfigyelésről, és ha most még nem is, de később fedett parkolót kell kialakítani a hosszútávú tárolás feltételeinek biztosításához.

A legutóbbi Közgyűlésen tájékoztatást kaptak a képviselők arról, hogy milyen lehetősége, mekkora mozgástere van városunknak egy ilyen kerékpártároló létesítésére. Elvi akadálya nincs, hogy előresiessünk, és a pályaudvar rendbetételét a bringások gondjaival kezdjük, ezzel is támogatva ezt a tiszta, csendes, költséghatékony és környezetkímélő közlekedési formát.

Hiszen Kecskemét hosszú évek óta elkötelezett az élhetőbb, levegősebb, zöldebb, barátságosabb város megteremtésében, közlekedésfejlesztési tervei ennek szellemében születnek meg, a hibrid üzemű buszok beszerzése is már egy konkrét lépés ebben az irányban. Rendszeresen csatlakozik a nemzetközi autómentes nap programjaihoz, a modern városfejlesztési szemléletnek ezek az ünnepnapjai nagyon sikeres eseményeknek bizonyulnak. Tegyük hozzá a hétköznapokat is, alakítsuk-formáljuk úgy városunkat, hogy egyre több embernek egyre több napja lehessen autómentes!

Barna Imre, Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete

forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek