menu

  • 2016.03.30.

Tájékoztató ebzárlat és legeltetési tilalom elrendeléséről

2016. április 2-től, 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el, a rókák 2016. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampánya miatt .

Dr. Határ Mária KMJV jegyzője tájékoztatja Kecskemét város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 8. § (5) pontja alapján Kecskeméti járás közigazgatási területén, valamint Tiszakécskei járás közigazgatási területén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának Járási Főállatorvosa, 2016. április 2. napjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendelését az indokolta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 02.3/59-3/2016. számú ügyiratában a rókák 2016. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányát rendelte el. A vakcinázás első napja 2016. április 2., befejezésének határideje 2016. április 16.
A járási főállatorvos a R. 8. § (5) bekezdése szerint a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

Az ebzárlat szabályai a R. 12. § alapján a következők:

(2) Az ebzárlat tartama alatt – a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével

a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a) vadászebek,

b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c) a katasztrófa-mentő ebek,

d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.

(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Kapcsolódó képek