menu

  • 2016.06.29.

Cimbalommal a világ körül

Radics Sándor kecskeméti, Európa Unió Nagydíjas mestercimbalmos szinte már a világ összes országában játszott.

Olyan nagy nevek élvezték zenéjét, mint Gábor Zsazsa, Hofi Géza, Sylvester Stallone, Beatrix holland királyné és ezzel még nem teljes a lista. De a kecskeméti közönséget sem hanyagolja el, hiszen rendszeres fellépője a városi rendezvényeknek és a helyi vendéglátóegységeknek is. Magyar és külföldi kapcsolatai révén olyan jótékonysági rendezvények mögé tud állni, ami nem csak a helyi rászorulókat, illetve gyermekotthont segíti, hanem a kárpátaljai magyarokat is.

radics

A mestercimbalmos elmondta szerkesztőségünknek, hogy már felmenői is zenészek voltak, ő maga pedig már 6 éves kora óta zenél. Budapesten, hittanórán figyelt fel rá a pap és ösztönözte, hogy kántornak tanuljon. Először a zongorával ismerkedett meg, de nem sokkal később már elvarázsolta a cimbalom hangja és azóta is kitart a hangszer mellett.

Éttermekben kezdte a pályafutását és a hagyományos népzene mellett filmzenéket kezdett el játszani cimbalmon. Radics Sándor elmondta, hogy sokan azt hiszik, hogy a cimbalom csak a népzene átadására való, pedig, ha valaki jól csinálja, akkor bármi megszólalhat rajta. Szeret slágereket és klasszikusokat is játszani, hiszen az emberek ismerik és élvezik ezeket a dallamokat. Tagja a 100 tagú cigányzenekarnak és Hollandiában is eltöltött 12 évet egy zenekar tagjaként, de a slágerekre építve egyre többet játszik szólóban is. Budapesten is sokszor lép fel telt ház előtt. Ha cimbalmos kell a világ bármely pontjára, akkor már őt hívják, legyen szó Uniós vagy magánrendezvényről. De Kecskeméten is rengeteg eseményen van jelen, amiért nagyon hálás a városnak.

Gyakran játszik Magyarország legelismertebb zenészeivel, Roby Lakatossal, Sánta Ferenccel. Kapcsolatai által minden évben elhívja Kecskemétre neves zenészbarátait, Kökény Attilát, Roby Lakatost és unokahúgát, Radics Gigit egy jótékonysági koncert erejéig. Fontos neki, hogy a hírnevét és elismertségét jó célokra használja és így a zenével, amit szívvel-lélekkel csinál minél több embernek tudjon segíteni.

Kapcsolódó képek