menu

  • 2016.08.15.

XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

Új helyszínen a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

A Hírös Hét fesztivál keretében a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást és az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásárt 2016. augusztus 19-28. között ezúttal a Hírös Forrás szökőkútnál rendezi meg Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. A fesztivált augusztus 19-én 19:00 órakor nyitja meg Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere és Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A kiállításon a térség 16 települése több, mint 170 kiállító terményeit mutatja be, 12 kézműves munkájába nyernek betekintést, 22 kulturális csoport produkcióját láthatják az érdeklődők. A nagyszabású térségi seregszemlén a kiállítás ideje alatt minden nap más-más település lesz a házigazda, ahol a polgármesteri köszöntők után a látogatók megízlelhetik a települések különleges és egyedi finomságait, megtekinthetik kulturális programjait.

A kiállítás legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

Rendezvényen idén több különlegességet kínálnak. Jakabszállás és Tiszaalpár települések jurtában rendezik be kiállításukat. Tiszaugról több nemzet fajátékaival ismerkedhetnek a gyerekek és felnőttek egyaránt, amelyek kiváló szórakozást nyújtanak.
Idén is meghirdették „A legszebb konyhakertek” programot, a II. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, amelynek eredményhirdetésére augusztus 24-én szerdán 18:15 órakor lesz a kiállításon. Nyilvános interjú keretében a látogatók megismerhetik a települési értéktárakban szereplő gazdák, kézművesek életútját, munkásságát augusztus 25-én és 26-án 19:00 órakor és 27-én 19:30 órától az Aranyhomok Hírös Riportban. Augusztus 27-én szombaton 10:00 órától hagyományos szilvalekvár főzés lesz üstben térségi gyümölcsből, amelyet a látogatók is megkóstolhatnak.

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Az Aranyhomok Portéka térségi kézműves termékek és ajándékok az egész kiállítás ideje alatt megvásárolhatók. A kézművesek műhelytitkai is feltárulnak foglalkozásaik által, az érdeklődők betekintést nyerhetnek többek között a mézeskalács díszítés, a korongozás, a kerámiakészítés, a szalma- és csuhéfonás, a horgolás, a vertcsipke készítés, a pirogravírozás és a gyöngyékszer készítés rejtelmeibe.

A szervezők szeretnék a figyelmet a laskagomba fogyasztás népszerűsítésére irányítani, amelyet augusztus 20-án szombaton 16:00 órától látványkonyhával és kóstolóval promotálnak. A „Gombák kertje – a csodák világa” című kiállítás keretén belül többféle laskagombát láthatnak az érdeklődők. A kert melletti foglalkoztatónál a gyermekek a gombákról játékos formában kapnak ismeretanyagot, a kvíz- és rajzversenyen a legszerencsésebbek ajándékot nyerhetnek.

Kiemelt szerepet szánnak kiállításon a különleges, helyben termelt élelmiszerek értékesítésének is az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásár, a Kiskunsági Nemzeti Park védjegyes termékeinek, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének vásárán keresztül. A kiállítás ideje alatt ízletes zöldségeket, gyümölcsöket, friss tejtermékeket, mézeket, szürkemarha szalámit, valamint különleges ínyencségeket és kézműves termékeket vásárolhatnak a látogatók közvetlenül a készítőktől.

Idén 17. alkalommal rendezi meg az egyesület augusztus 22-én hétfőn, 10:00 órától a Kecskeméti Városháza Dísztermében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. A fórum témája a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program aktualitásai, pályázatai. Fővédnökök: Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke.

Az egyesület célja, hogy a XIX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítása és az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék Vásárral a figyelem középpontjába kerüljenek a helyi termékek és értékek, és a térség lakossága egész évben előnyben részesítse azokat vásárlásaik során.

A kiállítás és az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár megtekinthető:
Augusztus 19., 23-26-ig 16:00 – 21:00 óra között,
Augusztus 20., 21., 27-én 10:00 – 21:00 óra között,
Augusztus 22-én 14:00 – 21:00 óra között,
Augusztus 28-án 10:00 – 19:00 óra között.

Részletek a www.hiros7.hu honlapon.
www.Hiros7.aranyhomok.hu
facebook.com/akegyesulet

Kapcsolódó képek