menu

  • 2016.08.23.

Pályázatok segíthetnek Kert-Magyarország fővárosává válni

A Hírös Hét Fesztiválon immár 17. alkalommal rendezték meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot, amelyet a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága és az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közösen szervezett meg.

A fórumon vidékfejlesztésben járatos előadók adtak tájékoztatást a vidékfejlesztési program 2014 és 2020 közötti aktuális pályázatairól.

A kecskeméti térség és a város az ország agrárgazdasági központja – mondta bevezetőjében dr. Lóczi Boglárka, Orgovány polgármestere –, melyben mintegy 1800 családi gazdaság, 37 ezer regisztrált agrárkamarai tag található. Az sem elhanyagolható, hogy a mezőgazdaságban megtermelt GDP 20 százalékát a Bács-Kiskun megyei gazdaságok biztosítják.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere szerint különös jelentősége van annak, hogy hagyományosan Kecskeméten rendezik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. Ma Kecskemét a régió ipari gépgyártó centruma, a jövőben pedig azt szeretné elérni a város, ha emellett újra a „Kert-Magyarország” fővárosa is Kecskemét, illetve térsége lenne.
Jó alapot ad ehhez az itt működő államtitkárság, ami szintén vezető szerepre predesztinálja Kecskemétet.

– A gazdaságot jelenleg húzó iparhoz az élelmiszergyártás is kapcsolódni fog – mondta Gál József. – Ez egy olyan stratégiai terület, amelyre mindig szükség lesz, a minőségi feldolgozás az út, ami számunkra cél lehet.
Gaál szerint ehhez jön még a térségünkben jelenlévő hagyományos termelési-tenyésztési tudásbázis, amit jó lenne feléleszteni. A tudásbázis másik lába szerinte az egyetem kertészeti kara, amely a hagyományos ismertekhez kapcsolódva óriási potenciál. – Jobban ki lehetne használni, és jobban ki is fogjuk használni – mondta.

Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: nem véletlenül került Kecskemétre az államtitkárság, a megye mérete, és a mezőgazdaság volumene is elősegítette a választást. A kormány szándéka az volt, hogy a vidéket érintő döntések vidéken történjenek, az államtitkárság munkatársai is közeli településekről kerültek ki.

Mint mondta, tavaly még csak a tervekről beszéltek, ugyanis a pályázati források ősszel nyíltak meg. Az 1300 milliárd forintot felölelő 70 aktuális pályázat fele már megjelent, de a többi hamarosan várható. – Fontos, hogy ezt a fejlesztési folyamatot minél gyorsabban le tudjuk vezényelni – mondta a helyettes államtitkár –, mert nem nem tudjuk hogyan alakul az unió és az agrárpolitikánk jövője, az a biztos mi most van. Ezért az idei év a pályázatbenyújtások éve, mindenkit ösztönzök, hogy pályázzanak a még nyitva lévőkre.

 

hiros.hu

Kapcsolódó képek