menu

  • 2016.11.02.

ÁSVÁNYOKRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Múzeumpedagógiai előadások a Ráday Múzeumban, a Fuxreiter Ásványgyűjteményben

Az első alkalom november 5. szombat

Az előadások időpontja:

10.00 órától – Gyerekeknek (4-12 év)
A kőleves – Ismerkedés az ásványokkal és a kőzetekkel. Hol találhatunk szép kristályokat? Hogyan nevezik el az ásványokat? Létezik-e élő ásvány?

16.00 órától – Felnőtteknek, középiskolásoknak, egyetemistáknak
Drágakövek és féldrágakövek – Mitől „drága” egy kő? Mitől lesz egy ásvány értékes? Elromolhat-e egy drágakő? Néhány szó a csiszolásról.

A helyszín: RÁDAY MÚZEUM
Kecskemét, Kálvin tér 1. Ókollégium

2.  alkalom: 2017. január 14.
Világító kristályok
Hogyan nőnek a kristályok? Mi van egy kristály belsejében? A hibák szépsége. Hogyan világít egy kristály?

3. alkalom 2017. március 4.
Dinoszauruszok nyomában
Kutassunk őslények után! Hol éltek az ősállatok? Őslények szokásai, életformája. Találkozhatunk-e őslényekkel?

4.  alkalom május 13.
Kincsek a Föld mélyén
Milyen csodák rejlenek a Föld mélyén? Felfedezhetünk-e mi is különleges ásványokat? Amikor az ásványok hirtelen felbukkannak. Szépségek a tenger mélyén.

Előadások gimnazistáknak, egyetemistáknak és felnőtteknek
Időpont: 16.00-tól
1. Drágakövek és féldrágakövek (november 5.)
Mitől „drága” egy kő? Mitől lesz egy ásvány értékes? Elromolhat-e egy drágakő? Néhány szó a csiszolásról.

2. Világító ásványok (január 14.)
A kristályok tökéletessége. Tekintsünk egy kristály belsejébe! Amikor a hiba az izgalmas. Mitől kezd el világítani egy kristály?

3. Dinoszauruszokról és más őslényekről (március 4.)
Az őslénylénytanról. Milyen formában maradnak fennt ősi életformák? Hogyan határozzuk meg egy őslény korát? Hogyan következtethetünk a szokásokra?

4. Gyógyító ásványok (május 13.)
Ásványok különleges optikai és kémiai tulajdonságai. Ásványi anyagok az emberi szervezetben. Mitől gyógyíthat egy ásvány? Ásványokkal kapcsolatos hiedelmek.

asvany-szorolap-1 asvany-szorolap-2

A programról:
A nemrég elhunyt Fuxreiter András (1942-2016) gazdag ásvány- és kőzet gyűjteményét évekkel ezelőtt a Ráday Múzeum fogadta be, ahol azt annak gyarapítója és gondozója élete utolsó napjáig rendszerezte. András célja a kezdetektől fogva az volt, hogy az érdeklődő nagyközönség folyamatosan és minél közelebb kerülhessenek az élettelen természet csodáihoz itt, Kecskeméten is. Az ő szellemét viszi tovább az immár nevét viselő Kecskeméti Ásványgyűjtők Baráti Köre mellett a befogadó-őrző Ráday Múzeum az Ókollégium patinás épületének folyamatosan megújuló kiállító- és közösségi tereiben.

Az elkövetkező napokban egy négy alkalomból álló, a jövő év májusáig tartó múzeumpedagógiai sorozat indul „ÁSVÁNYOKRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK” címmel. Az első programra 2016. november 5-én, szombaton kerül sor. Délelőtt 10 órától elsősorban a négy-tizenkét éves korú gyerekeknek szól „A kőleves. Ismerkedés az ásványokkal és kőzetekkel…” tematikájú színes előadás, bemutató. Ugyanezen a napon délután 4 órától pedig a drágakövek és a féldrágakövek izgalmas birodalma tárul fel, – elsősorban a középiskolások, egyetemisták és a felnőtt korosztály érdeklődését megcélozva. Az előadásokat minden alkalommal Dr. Fuxreiter Mónika biokémikus (a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa), a gyűjteményalapító leánya tartja.

DR. FUXREITER Mónikáról
Született Kecskeméten (1969). Az ELTE-n PhD fokozatot szerzett a kémia tudományok területén. Oktató, témavezető munkát egyaránt folytat. Ösztöndíjas vendégkutatóként Izraelben és Angliában töltött időt. 2012-től tudományos főmunkatárs a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében. A Magyar Biokémiai Társaság és az Amerikai Biofizikai Társaság tagja. Többszörös Bolyai ösztöndíjas. 2009-ben elnyerte a Bolyai Aranyérmet, valamint a L’Oreal-UNESCO ”Nők a tudományért” díjat. 2014-ben az Év Női Kutatója elismerésben részesült. Szakterülete a fehérjekutatás. Két gyermek anyja.

 

RÁDAY MÚZEUM
Kecskemét, Kálvin tér 1. Ókollégium
Tel./fax: 76 486-226
E-mail: radaymuzeum.muzped@gmail.com

Kapcsolódó képek