menu

  • 2016.12.12.

Strázsa Tanya a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok társadalmi integrációjáért

A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő Strázsa Tanya megosztott fődíjat nyert az Auchan nemzetközi pályázatán

A szabadszállási Strázsa Tanya „Strázsa Parapark, akadályok nélkül” nevű projektjének célja egy olyan élménypark létrehozása, ahol ép és fogyatékkal élő fiatalok közös programok keretében már gyerekkorban találkozhatnak egymással. A sérült fiatalok társadalmi integrációja szempontjából kulcsfontosságú kezdeményezés most újabb támogatásban részesült az Auchantól: a vállalat nemzetközi pályázatán megosztott fődíjként 5 000 eurós támogatást nyert. Így az áruházlánc alapítványától korábban kapott támogatással együtt immár összesen 41 000 eurót fordíthat az élménypark fejlesztésére.

A sérült fiatalok integrációját segítő, akadálymentesített Strázsa Parapark a 20. születésnapját ünneplő Auchan az Ifjúságért Alapítvány „Együtt az Ifjúságért” pályázatán 36 000 euró támogatást nyert el. Az összeget három éven keresztül, rendszeres támogatás formájában kapja a projektet kidolgozó Strázsa Tanya, de az áruházlánc nemzetközi pályázatán további 5 000 euró összeget is nyert programjai fejlesztésére. A Strázsa Tanya az összesen 41 000 euró összeget a Parapark kialakítására, a szükséges akadálymentes eszközök beszerzésére és telepítésére fordítja majd. Ezek között szerepel akadálymentes játszóeszközök telepítése, kerekesszékes akadálypálya kialakítása, mezítlábas és akadálymentes ösvény építése, illetve egyéb kiegészítő eszközök, fogyatékosságokat ismertető táblák elhelyezése.

A szabadszállási Strázsa Tanya házigazdái a vendégház üzemeltetése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékossággal élő emberekre. A Tanyán hátrányos helyzetű és egészséges fiatalok számára szerveznek közös, ingyenesen látogatható kulturális és közösségi programokat. Ilyenek például a hagyományőrző napok a tanyasi élet bemutatásával, a népi játékok tanítása vagy a lovaglás. Az ország egész területéről érkező diákok számára szervezett egy- és többnapos erdei táborok szintén fontos szerepet kapnak az egészséges fiatalok sérült társaik iránti érzékenységének fejlesztésében.

A Tanya egyedülálló, sérült fiatalokat támogató programja a Strázsapróba, amely a családban élő, értelmi fogyatékos fiatal felnőtteket készíti fel az önálló életre. A Strázsapróba „Út az önálló élethez” elnevezésű felnőttképzési programjának célja, hogy a jelenleg még családban élő értelmi fogyatékos fiatalokat és családjaikat felkészítsék az elszakadásra, a független életre. De nemcsak az önállóságra nevelésben, hanem a társadalmi integrációban is szeretné segíteni a Tanya a sérült fiatalokat „Strázsa Parapark, akadályok nélkül” című kezdeményezése révén. A tervezett közösségi térben a képzési program során a munkavégzésre már felkészített fiatalok dolgoznak majd mint kertészek és karbantartók, bizonyítva, hogy ők is képesek az értékteremtő munkára. A parkban a tanyára látogató, meghívott ép és fogyatékos kisgyerekek és diákok együtt játszhatnak, kreatív, érzékenyítő program keretében ismerkedhetnek meg a jogaikkal, miközben az egészséges gyerekek megtapasztalhatják a fogyatékkal élők nehézségeit, illetve megtanulhatják, hogyan segíthetnek sérült társaiknak.

A Strázsa Tanya hosszú távú célja, hogy stabil, biztos megélhetést nyújtó munkahelyet alakítson ki a tanyán dolgozó fogyatékossággal élő, és egyéb okból megváltozott munkaképességű munkavállalóknak. A jövő évben éppen ezért a Paraparkhoz illeszkedően egy új, hiánypótló projektet is terveznek, továbbá a szervezet évről évre bővíteni szeretné az Auchan pályázatnyertes és nemzetközi különdíjas Strázsa Paraparkot.

December 10-én az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően került sor a „Kezeid teremtettek és alkottak engem” című kiállítás megnyitójára a Strázsa Tanyán. Az ÉTA Országos Szövetség utazó kiállításán értelmi fogyatékossággal élő emberek kézműves termékei kerültek bemutatásra, valamint a Strázsa Tanya vezetősége tájékoztatta a megjelent érintetteket, érdeklődőket, támogatókat az elmúlt év eseményeiről, eredményeiről, valamint beszámoltak a jövő évi tervekről. Az idei év különlegessége, hogy a meghívottak között az Auchan vezetősége mellett Franciaország magyarországi nagykövete, Éric Fournier úr is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

strazsa_tanya_2 strazsa_tanya_3 strazsa_tanya_4 strazsa_tanya_5

A Strázsa tanyáról bővebben: www.strazsatanya.com

 

Az Auchan Magyarország Kft.-ről:
Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 18 diszkont üzemanyag-töltőállomást üzemeltet, és közel 7000 főt, köztük közel 400 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztat Magyarországon. Az áruházlánc jelentős gazdasági szereplővé vált az elmúlt 18 évben az eddigi, mintegy 200 milliárd Ft értékű magyarországi befektetéssel. A vállalat széles választékáról és diszkont árairól ismert, nagy alapterületű áruházaiban 40-70 ezer különböző termékféleséget kínál a vásárlóknak. Az Auchan feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a vásárlóerő növeléséhez és vásárlói életminőségének javításához.
Nagy választék kalandból. Auchan

Kapcsolódó képek