menu

  • 2017.02.09.

A Kunsági Női Borrend ünnepe

„Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk…”

Balassi, a borok barátja

A Kunsági Női Borrend hivatalos ünnepének választotta a Bálint napot, ezzel Balassi Bálintra, a reneszánsz művészetet újra virágzásnak indító költőre emlékeznek. A művelt, több nyelven beszélő, mélyen vallásos költő verseiben hazájának, hitének szeretete mellett nagyon is emberi érzéseket, szerelem, víg vitézi élet, lakomák és a bor szeretetét is megénekelte, mint az élet fontos részét, értelmét.

„ Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetbül „ – írja Borivóknak való – című versében a poéta.

Ehhez szorosan kapcsolódik a borrend alapszabályban deklarált célja:
„A kulturált borfogyasztási szokások, a mértékletes borfogyasztás egészségre és lélekre ható kedvező hatásainak széleskörű elterjesztése érdekében előadások, bemutatók, ismertetők szervezése. A minőségi szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos hagyományok ápolása, a kultúra, a művészetek, a gasztronómiai ismeretek és a bor kapcsolatának ismertetése, népszerűsítése.”

A borbarátság fölidézésére 2017. február 11-én, szombaton, tartják megemlékező ünnepségüket, mely rendezvényük fővédnöke: Rideg László a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés elnöke lesz.
Védnöke: Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke
Meghívásukat közel 40 társ borrendnek küldték el, akik az ország minden tájának borvidékeit képviselik. Részt vesznek továbbá a rendezvényen a Kunsági Női Borrend tagjai, családtagjaikkal, barátaikkal.

A program délelőtt 10.00 órától Balassi Bálintról való megemlékezést követően szakmai konferenciával kezdődik. A konferencia mostani témájának borrendjük a szőlő- és bortermelés hagyományai és a művészet kapcsolatát választotta.

Előadók: Harsányi Zsuzsanna festőművész és Székely Gábor művészettörténész lesznek. A művészet zenei ágát Homoki Zsolt lantművész képviseli. Irodalmi összeállításukat a borrend tagjai: Méhes Éva, Szénási Rita és Tóthné Nagy Erzsébet adják elő.

A konferenciát ünnepélyes borrendi avatás követi, majd középkori ünnepi lakoma zárja. Az egyes fogásokhoz illő borokat kunsági borászatok termékeiből válogatták, ezzel is népszerűsítve szűkebb hazánk szőlőtermesztőinek munkáját.

„Mostan igyunk, lakjunk, vigadjunk, táncoljunk, / távozzunk bánatunktul!”

Fakultatív délutáni program ajánlatként délután a társborrendek képviselői megtekinthetik
a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma gyűjteményének kincseit.

 

Kapcsolódó képek