menu

  • 2017.04.05.

Japán kalligráfia-művészeti kiállítás

Az írás- és olvasás széles körű tanítása, ismerete és használata minden nemzeti kultúra erősségét jól jellemzi.

Az Európán kívüli nagy kultúrák fennmaradásában is jelentős szerepet játszott az Írás és elemeinek elsajátítása, varázsos világukban való tájékozódás, a jelek sokaságának türelmes gyakorlása. Ennek művészi szintű művelésében, átadásában és továbbfejlesztésében évszázadok óta szerepük van az úgynevezett shodo mesterek iskoláinak.

A kortárs japán művészi kalligráfia egyik elismert művelője NOJIRI (Nodzsiri) Taiko Mester, aki 7 éves korától tanulta a kalligráfiát, és 19 évesen Taieikai néven megalapította a saját galériáját. Számos művészeti ágban (zene, festészet, irodalom, ruhatervezés, kerámiaművesség) jártas alkotó.

Taiko Nojiri

Klasszikus stílusban írja a kandzsikat (kínai eredetű írásjegyek), de egyedi vonásokkal készíti azokat. Az ez évben immáron 28 éves múlttal rendelkező Taieikai művészeti iskola, a Mester és közel 30 fős tanítványi gárdája most először állít ki Japánon kívül! A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma ad otthont ennek a rangos és izgalmas művészeti kiállításnak, amelyet 2017. április 12-én, szerdán 16 órakor Dr. Vihar Judit, a jeles irodalomtörténész, műfordító és költő, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke nyit meg.

Az ünnepségen szintén jelenlévő Nojiri Mester és hat művész-tanítványa a hagyományos teaszertartással is megismerteti az érdeklődőket. A kiállítás – melyhez további közönségprogramok kapcsolódnak – május 13-ig lesz megtekinthető.

Kapcsolódó képek