menu

  • 2017.05.30.

8. Keceli Meggyfesztivál

Egyedül nem meg(g)y! Nyolcadszor lesz meggyfesztivál Kecelen

Nyolcadszor várja a keceli meggytermelési centrumban a meggyszakma képviselőit, a meggyes ételek és italok kedvelőit, és a meggyfesztivál mára több ezer főssé vált, az igényes zenei kiválóságokat szerető közönségét a Keceli Meggyfesztivál.

A kunsági határt már határtalanul széppé teszi a pipacs, a keceliek hétköznapjait azonban leginkább a keceli (pipacs) meggy érési periodikája és árprognózisa tartja lázban. Épp ezért, a Keceli Meggyfesztiválhoz idén is kapcsolódik egy meggyszakmai konferencia, melytől – érthető módon – komoly útmutatást várnak a termelők, ugyanis több a meggyágazatot érintő kormányzati intézkedés parkol a törvényhozók asztalán, mely alapjaiban változtatja meg az eddig megszokott értékesítési kérdéseket. Ezekről az intézkedésekről a legilletékesebb dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár beszél majd június 9-én pénteken 9 órától a keceli konferencián. A rendezvényen persze sok másról is szó esik majd. Többi közt a meggytermesztés gazdaságosságáról és jövőbeli perspektíváiról, a növényvédelemről, a csonthéjasok öntözéséről. De szó lesz arról az új magyar találmányról a Köd-Sárkányról is, mellyel a tavaszi fagykárok háríthatók el. Ám ez még nem minden! Egyedül nem me(g)gy! címmel a meggymarketing szerepéről és a meggyről, mint a városmarketing alapjáról is szó lesz.

Persze, a fesztivál az fesztivál! Így nem marad el a a vidék legjobb meggyeinek, meggyes ételeinek és italainak felvonultatása sem. Az immár nyolcadszor jelentkező sokszínű, igényes kulturális kavalkád június 9-én pénteken és 10-én szombaton a szakmai programok mellett élőzenekaros Nagy Adri koncerttel, tavaly debütált, sokakat megmozgató futóversennyel, a kezdetek óta százakat vonzó bringatúrával, ír táncházzal, csettegőbluessal, a Totalcar című tévéműsorból ismert Vályi István újságíró, blogger által vezetett csettegőversennyel, meggymagköpő versennyel, gyerekkoncerttel, MonCherries, Hellokids és Aurevoir dalokkal, meg persze meggyes mindenféleségekkel vár minden érdeklődőt Kecelen a városi könyvtár melletti parkban, a Fresh Fruit TÉSZ szervezésében.

További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.


A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról

A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma több mint 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek. Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez és különböző képzéseket tart. Elsősorban exportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-ban előzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, a zöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körül alakul.

A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyek támogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet nyolc éve (2010 óta) rendeznek meg Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről az értékes antioxidánsokban dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellett kiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 15 éve tartó eredményes együttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal, szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéket teremt és maradandó élményt nyújt. Az idei év fesztiválszervezésében a TÉSZ-ÉSZ és a Fruitmarketing Kft. is közreműködik.

Kapcsolódó képek