menu

  • 2017.08.29.

Jubilált a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

Sikeres térségi összetartozás

Nagy sikerrel ért véget az augusztus 19-27. között, a Hírös Hét Fesztivál keretein belül az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület (AHE) által megrendezett XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár.

A Hírös Hét fesztiválon belül a tavalyi helyszín, a Hírös Forrás szökőkút környéke adott helyet a nagyszabású térségi seregszemlének, ahol a térség 20 települése mutatkozott be, több mint 200 értékesítővel és kiállítóval.

A kiállítást megelőzően meghirdették a III. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, amelyre eddig a legtöbb pályázat érkezett, és a „A legszebb konyhakertek” program díjazottjait is itt ismerhették meg.

A rendezvényünk idén több különlegességgel bővült. Az újdonságok közé tartozott, hogy két új tagtelepülés, Bugac és Bugacpusztaháza is megmutatta értékeit.

A kiállítás fő attrakciója augusztus 26-án szombaton a Térségi Összetartozás Napja volt, amelyen a jubileumi évforduló alkalmából a térségi települések fogatos felvonulása hatalmas sikert aratott. A Rudolf laktanya-Kálvin tér közötti úton végigvonuló 20 fogatot megcsodálták a járókelők, a Kálvin térre érve Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony fogadta és köszöntötte a hintókon érkező polgármestereket, miközben az orgoványi Csajbók Pál mutatta be a fogatokat.

A fogatmustra után a polgármestereket és a vendégeket a színpadon Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára köszöntötte, majd Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, az AHE elnöke szólt a jelenlevőkhöz. A polgármester asszonyt Basky András, Lajosmizse polgármestere, az AHE elnökhelyettese köszöntötte a térség önkormányzatai nevében. A 20. születésnapot Rimóczi László lajosmizsei grillázsmester készítette tortával ünnepelték meg.

A Térségi Összetartozás Napján déltől a térségi termékek (pogácsa, bor, gyümölcsök…) kóstolója várta az érdeklődőket a kecskeméti Korhű piacon, amelyet a Katona József Múzeum közreműködésével rekonstruáltak.

Mindeközben a Kálvin téren Bársony Anett nyolc karikás ostorral pattogtató világrekorder produkcióját csodálhatták az érdeklődők.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva idén is megrendezték az Aranyhomok Hírös Mustrát, amelyen a Kecskeméti Települési Értéktárba felvett gazdák és kézművesek termékeit mutatták be, a térség kézműveseinek műhelytitkai is feltárultak foglalkozásaik által. Az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a szalma- és csuhéfonás, a csipkeverés, a kerámiakészítés, a fafaragás…

Idén 18. alkalommal rendezte meg az egyesület augusztus 22-én kedden, 10:00 órától a Kecskeméti Városháza Dísztermében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot. A fórum témája a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései. Fővédnök Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, levezetőelnök Basky András, Lajosmizse Város polgármestere, az AHE elnökhelyettese volt.

Az augusztus 27-ei Bács-Kiskun Megyei Értéknapon kézműves mesterek, népi iparművészek tartottak bemutatót.
Az Aranyhomok Portéka térségi kézműves termékek és ajándékok az egész kiállítás ideje alatt megvásárolhatók voltak.

www.aranyhomok.hu

www.facebook.com/akegyesulet

 

Kapcsolódó képek