menu

  • 2017.11.02.

„Csak egy kis nyitottság kell”- Interjú Tenki Réka színésznővel

Péterfy-Novák Éva először blogban, később könyv formájában terápiás céllal vetette papírra élete legmeghatározóbb éveit.

 Mozgás- és értelmi sérülten született kislányának megrázó történetét áthatja a példaértékű életigenlés és a küzdésvágy. Tenki Réka színésznő az Egyasszony című könyvből készült monodrámában ölti magára Éva szerepét. Az előadás novemberben Kecskeméten is látható lesz a Cirókában, a Pestiek a Budai utczában sorozatnak köszönhetően. Ezen apropóból kérdeztük a darabról Tenki Rékát.

Hogyan találta meg az Egyasszony szerepe? Olvasta-e előtte a blogot vagy a könyvet?
Orlai Tibor hívott fel, hogy szeretné, ha elolvasnám a könyvet. Elolvastam és tudtam szeretnék vele foglalkozni. Előtte nem hallottam róla.

Paczolay Béla rendező, férfiként, férfi szemszögből milyen pluszt adott a darabhoz?
Béla egy nagyon érzékeny és reálisan gondolkozó rendező. Ő nem véleményt alkot, hanem minden eshetőséget megvizsgál, kinek mi a jó és rossz döntése és miért és senkit nem ítél el, hanem próbál objektíven minden szempontot megvizsgálni. Életem eddigi legnyugodtabb próbafolyamata volt. Ha nem Béla vezetett volna engem, nem ez lett volna az eredmény. Hálás vagyok neki nagyon.

Találkozott a szerzővel és az Egri Gyermekotthonba is ellátogatott. Mennyit segítettek ezek a belehelyezkedésbe?
Péterfy- Novák Évában egy fantasztikus embert ismerhettem meg, akitől csak tanulni lehet. Nem azért szerettem volna találkozni vele, hogy megtanuljam, hogyan mozog és beszél, hanem egyszerűen csak a könyv miatt. Ez az ő története és ha megtiszteltek azzal, hogy én közvetíthetem, hát miért ne beszélgethetnénk. Egerbe pedig én szerettem volna lemenni, mert ha egy ilyen történet mellé állok, tudnom kell, kikről beszélek, és tapasztalatból kell tudnom, nem elmondás alapján.

Tenki Réka az Egyasszony c. színdarabban

Ön is édesanya. Ha jól tudom szülése utáni első szerepei közé tartozott az Egyasszony. Az anyaság megélése segített-e Önnek a szerepben?
Egy évig voltam otthon, miután megtalált ez a történet, és azt hiszem ha nem estem volna át a szülésen és az előtte, utána való átalakuláson, nem értenék lényeges dolgot a nőkből. Mindenképp segített és hozzátett nekem, de bármilyen kiváló színésznő eljátszik, olyan helyzetet, amin soha nem megy keresztül. Ez csak a tudatomban tett hozzá.

Mennyire volt megterhelő a próbafolyamat és mennyire megterhelőek az előadások?
A próbafolyamatnak az előadás elkészítésén kívül, a másik feladata az én megerősítésem volt és kizökkenthetőségem. Tudatosan erősített a rendező. Ha az ember egyedül van a színpadon egy ilyen megterhelő előadással, váratlan dolgok történhetnek és nem eshetek ki, nem jöhetek zavarba. Fontos, hogy nekem úgy kell átadnom ezt a történetet, hogy mindig van kiút, feltámasztani az emberekben a küzdésvágyat és az élet örömét, én nem sírhatok, nem sajnálhatom magam a történetben, nekem erőt kell sugároznom.

Tenki Réka az Egyasszony c. színdarabban

Hogyan tud egy-egy szerepből,  főleg egy ilyen monodrámából kilépni előadás után?
Zenehallgatás a hazafelé vezető úton, az át tud mosni.

Az anyaság, a sérült gyermek nevelése mellett a nők kiszolgáltatottsága a párkapcsolatban, a kórházi közegben is komoly hangsúlyt kap a darabban. Illetve maga a bántalmazás verbális és fizikai formája is. Ez a téma az elmúlt hetekben még inkább aktuálissá vált. Mennyire tartják a rendezővel fontosnak azt, hogy erről a jelenségről meginduljon egy párbeszéd a közéletben?
Semmi esetre sem. Én nem szeretnék a hirtelen felkapott hírekre reagálni. Akinek ilyesfajta problémái vannak, annak nincs ideje foglalkozni az élettel, örül, hogy túléli a napokat, be van zárva a saját életébe. Ezért szeretem a munkámat, mert úgy segíthetek, hogy az ember észre sem veszi, hogy terápiát kapott, hiszen csak eljött színházba “kikapcsolódni”. És fontosnak tartom hozzátenni, hogy ez a darab nem a nőkért, nőknek szól, ez egy emberi történet, számtalan férfi van kitéve mindenféle erőszaknak. Én mindenkihez szeretnék szólni.

Tenki Réka az Egyasszony c. színdarabban

A MOST-FESZTen különdíjas lett a legjobb alakítás kategóriában és a színikritikusok szerint a legjobb női főszerepet nyújtotta az Egyasszonyban. Gratulálok, ezek hatalmas elismerések. Azonban ez egy igen nehezen feldolgozható és megrázó téma még a belőle áradó életigenlés mellett is. A közönség felől milyen visszajelzéseket kapnak?
Csak hálát kapok. Ha minden rendben van az életükben, akkor azért, hogy ennek a történetnek a hallatán átértékelik a problémáikat és elkezdenek örülni annak, ami neki megadatott. Akikkel pedig hasonló élethelyzetek történtek, mert sok ilyen családdal találkozom, bárhol is játsszuk az előadást, azért hálásak, hogy beszélve van ezekről a problémákról, mert egyedül maradtak vele. Úgy vagyunk szocializálva, hogy egy fogyatékos gyerekkel nem igazán tudunk mit kezdeni, így nem veszünk róla tudomást. Vagy nem mernek beszélni, ha erőszak történik a családban, mert félnek, nem tudnak kihez fordulni, vagy azt képzelik, hogy ez normális és biztos megérdemlik. Pedig ez van, és jelen van a mindennapjainkban, csak egy kis nyitottság kell és mindenkinek könnyebb lenne egy kicsit.

Mire tanította ez a darab?
Megerősített, hogy ha az ember tudatában van önmagának, bármire képes.

 

Képek forrása: ciroka.hu

Vágsélei Csilla Sára

EGYASSZONY

2017 november 16, 19 óra, Ciróka Bábszínház

Az esemény facebook oldala

„Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű  blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Szereplő: Tenki Réka

  • Író: Péterfy-Novák Éva
  • Zeneszerző:Barabás Béla
  • Díszlet, jelmez: Kálmán Eszter
  • Rendező: Paczolay Béla
  • Rendező munkatársa:Kis-Kádi Judit
  • Producer: Orlai Tibor

Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Az előadás időtartama 1 óra 20 perc, szünet nélkül.

 

 

 

Kapcsolódó képek