menu

  • 2017.11.27.

Konferencia a “jövő fejlődési irányáról”

Munkaerőhiány, ipar 4.0 program, klaszterek.

Ezen témákról szólt a november 24-i konferenciabeszélgetés a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A szervezők, az Aipa Smart Klaszter és a Hírös Beszállítói Klaszter a kis és középvállalkozásoknak igyekeztek hasznos információkat átadni.

Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a mai kis és középvállalkozások számára szervezett előadássorozat alapgondolatait ismertette. Az Aipa Smart Klaszter és a Hírös Beszállítói Klaszter együttműködésével, az iparkamara konferencia termében szervezett eseményen felhívták a vállalkozók figyelmét arra, hogyan tehetik valóban vonzóvá cégüket a munkavállalók számára. A szűkülő munkaerő piac miatt növekvő költségekkel kell számolnia a vállalkozásoknak, foglalkozniuk kell azzal is, hogy hatékonyabban, termelékenyebben működjenek. Többek közt ezen próbál segíteni a kormány ipar 4.0. pályázati programja.

– Az automatizálás, a robotizálás, és azok a Japánból indult termelésszervezési módszerek, amik nélkül nem tudunk versenyképesek maradni – hangsúlyozta Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Csak az igazán versenyképes, rátermett vállalkozók lesznek képesek a fejlesztéseket véghezvinni. A klaszterek ezen a téren nyújtanak támpontot. Informálódás, együttműködés, kapcsolatteremtés. Ezekre nyílik lehetőség általuk. A gazdasági szektorban folyamatos az átrendeződés, ami még koránt sem ért véget.

– Szerintem még nem ért meg a mai magyar gazdasági környezet arra, hogy alulról jövő önszerveződés kapcsán hozzák létre a klasztereket. Holott ez a fejlett nyugat-európai, ázsiai, amerikai gazdaságban ez teljesen jelen van – mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester szerint hasznosak az ilyen rendezvények. Próbálják felébreszteni az igényt a klaszterek létrehozására. Utat mutatnak, és hasznos tudást adnak át, melyet a cégek már maguk kamatoztathatnak.

 

forrás: kecskemet.hu

Kapcsolódó képek