menu

  • 2018.01.19.

MBA képzés indul Kecskeméten

Magyar nyelvű MBA képzés, nem csak gazdasági szakembereknek – immár Kecskeméten is

A világ egyik legrangosabb, közgazdászi végzettséget adó mesterképzése indul ősztől a Neumann János Egyetemen

2018 őszétől mesterdiplomát adó MBA képzést indít a Neumann János Egyetem. Miért éppen Kecskemét? – válaszol dr. Tóth Tamás egyetemi docens, a kecskeméti Gazdaságtudományi Kar gazdasági dékánhelyettese, az MBA szak szakfelelőse.

– A világ egyik legrangosabb, közgazdászi végzettséget adó mesterképzését indítja az NJE ősztől. Miért érdemes itt MBA szakot indítani?

– A kecskeméti MBA indítását a régió utóbbi években felgyorsuló fejlődése tette szükségessé. A város és környéke, gyakorlatilag a teljes régió a betelepülő multinacionális vállalatoknak köszönhetően mind népességében, mind az itt létrejött új érték teremtésében egyre gyorsabban fejlődik. Az új vállalatok egyre több munkahelyet teremtenek, korábban ismeretlen szakmákra és képesítésekre van szükség. Kecskemét lakosainak száma szerint a nyolcadik legnagyobb település Magyarországon, ahol több mint 800 milliárd forint jut fejlesztésre. A város virágzó infrastruktúrával, mobil munkaerőpiaccal rendelkezik, ahol a multinacionális vállalati környezet a helyi keretek közé illeszkedik.

Az oktatás struktúrájának ehhez alkalmazkodnia kellett, a fejlődést a helyi szakembergárda növekedése garantálhatja. Így jött létre – és nem árulok el titkot, evvel az egyetem vezetésének régi vágya teljesült – a nem csak a régióban versenyképes, modern kecskeméti közgazdászképzés, amelynek fontos része az MBA szak.

– Miért más ez, mint egy hagyományos közgazdász mesterképzés?

– Mintegy húsz évvel ezelőtt indult meg a „Business school” jellegű oktatás Magyarországon. A vállalati menedzsmentben azonban nem csak közgazdászok kapnak helyet, vagyis igény mutatkozott szinte minden alapképzettséggel elkezdhető, korszerű, gazdasági-üzleti ismereteket adó, másoddiplomás jellegű képzésre. Ez lett az MBA képzés, amely 2008-tól lépett a mesterképzési szintre, amikortól az MBA is „rendes” mesterképzési, azaz egyetemi szintű jogi besorolást kapott Magyarországon. A mi képzésünket is indulása előtt hivatalosan elismerték és engedélyezték, így diplomáinkat Magyarországon és a világ legtöbb országában automatikusan elfogadják. Képzésünk minden tekintetben megfelel a European Quality Link (EQUAL) European MBA Guidelines azon követelményeinek, amelyek mentén az európai egyetemek elképzelik a bolognai folyamatba illesztett „európai-MBA”-k követelményrendszerét. Az EQUAL egyébként több nemzeti és regionális európai szervezetet tömörít, több mint 750 üzleti felsőoktatási intézménnyel és több mint egymillió hallgatóval a háta mögött.

– Hogyan zajlik az oktatás?

– Az oktatás kétéves, négy sze­meszteren keresztül zajlik magyarul, szombati oktatási és vizsganapokkal. A diploma megszerzéséhez legalább középfokú angol, vagy szakmai anyaggal bővített, más nyelvből megszerzett szintén középfokú nyelvvizsga szükséges. Az előadások számítógépes diavetítés mellett folynak, a vetített anyagok internetes honlapunkról szabadon letölthetők, valamint videofelvétel készül róluk, így bármikor visszanézhetők.

– Kinek érdemes jelentkeznie az MBA képzésre?

– Annak, aki a meglévő, akár nem közgazdász végzettségét egy közgazdász mesterdiplomával szeretné kiegészíteni úgy, hogy az így megszerzett tudással előrébb lépjen vállalaton belül vagy akár a munkaerőpiacon. A mesterdiplomát három specializáción lehet megszerezni, a vállalati menedzsment szakmai tárgyai a vállalat belső szervezetének sajátosságait, működésének átalakítását, a fejlesztéséhez kapcsolódó ismereteket mélyítik el. A pénzügy és számvitel specializáció a mikro- és makropénzügyek, elemzések, a számvitel és az adózás területén nyújt speciális tudást. A marketing specializáció a hazai és nemzetközi trendekkel ismerteti meg a hallgatókat.

További információra lenne szüksége?
Az MBA programmal kapcsolatos kérdéseit felteheti írásban mba@gtk.uni-neumann.hu vagy hívja az információs telefonszámot: +36 (30) 811 26 87

 

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek