menu

  • 2018.05.16.

Üveghegy-díjat nyert “A lepkeoroszlán” című produkció

A Ciróka Bábszínház “A lepkeoroszlán” című előadása kapta meg a legjobb magyar gyermek- és ifjúsági színházi előadásnak járó Üveghegy-díjat a Kaposvári Gyermek – és Ifjúsági Színházi Biennálén.

Május 7. és 12. között rendezték meg a IX. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, ahol 35 előadás és változatos szakmai programok közül válogathat a közönség.

A seregszemlén az elmúlt két évben Magyarországon bemutatott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vettek részt korcsoportos bontásban. A versenyprogram válogatója idén Gabnai Katalin drámatanár, színikritikus volt, aki több mint 90 pályázott produkcióból választotta ki a 26 versenyelőadást.

Már az is nagy öröm volt a társulat számára, hogy beválogatták a IX. Kaposvári Gyermek – és Ifjúsági Színházi Biennáléra a darabot. A díjátadón azonban kiderült, hogy ez az előadás kapta meg a legrangosabb elismerést, az Üveghegy-díjat, amelyet 2001 óta ítél oda az ASSITEJ (Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szövetsége) Magyar Központja a legjobb magyar gyermek- és ifjúsági színházi előadásnak.

Vidovszky György rendezte bábszínpadra A lepkeoroszlánt. A történet arról szól, hogy egy Afrikában felnövő, magányos kisfiú, akit Bárnai Péter alakít, összebarátkozik egy árván élő fehér oroszlánkölyökkel. A kisoroszlánt Dénes Emőke játssza. Elválaszthatatlan jó barátok lesznek, azonban a kisfiút később Angliába küldik tanulni az oroszlánt pedig szülei eladják egy cirkusznak. Azonban megfogadja, hogy majd megkeresi barátját. A fiú felnő, katona lesz, kitör a háború, de ő soha nem adja fel, és az utolsó pillanatban ugyan, de találkoznak.

A zsűri idén az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazta a legkisebbeknek szóló előadások közül a Griff Bábszínház Pötty című produkcióját, a gyerekszínházi előadások közül a Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán című előadását, a legjobb ifjúsági színházi előadások közül pedig a Káva Kulturális Műhely Peer Gynt című produkcióját.

 

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek