menu

  • 2018.06.12.

Rendőrségi tanácsok a Vakációra

Minden gyerek számára Vidám, Aktív, Különleges, Álmokat valóra váltó, Csodálatos, Izgalmas és Óriási szünidőt kíván, és mindehhez néhány tanácsot is ad a rendőrség.

Hamarosan kezdődik a gyerekek által annyira várt nyári szünet, amikor sokat lehet pihenni, játszani, sportolni, utazgatni, nyaralni. A következő 2-3 hónap minden diák számára a feltöltődésről szól majd, amely sokszor felnőtt felügyelet nélküli szabadsággal jár együtt. A gondtalan és problémáktól mentes vakáció érdekében a rendőrség kicsik és nagyobbak számára ad bűn- és balesetmegelőzési tanácsokat.

Testkamerát szereltek egy 11 éves kislányra – a videóban megmutatják, milyen gyermekszemmel közlekedni.

A szünetben jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre, de akár az áldozattá válásukra is. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.

A családi beszélgetések során ezért érdemes az alábbiakra felhívni a gyerekek figyelmét.

Tudnivalók kisgyermekek számára:

Idegenekben (még ha kedvesek is) ne bízz meg, és soha ne menj velük sehová, még útbaigazítás céljából sem!
Idegeneket ne engedj be, ha egyedül vagy otthon!
Ismerd a segélyhívó telefonszámot (112), illetve szüleid telefonszámát is!

Tudnivalók kamaszok számára:

Soha ne hivalkodj értékeiddel, azokat ne jól látható helyen tartsd, és ne add oda idegeneknek!
Nyilvános helyen ne hagyd őrizetlenül a táskádat, értékeidet! Az a legjobb, ha mindig magad mellett tartod azokat.
Ha elmész otthonról, mondd meg szüleidnek, hová mész, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza!

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára:

Mindig olyan társasággal menj szórakozni, akikben megbízol!
Ne hagyd őrizetlenül poharadat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele!
Mondj nemet, és hagyd ott a társaságot, ha valamilyen tiltott szerrel kínálnak!
Szervezd meg, hogy ne egyedül kelljen hazamenned!
Kerüld a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket!
A hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. A táskádat – a zseblopások elkerülése érdekében – tartsd a tested előtt!
Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyél magaddal, amennyi feltétlenül szükséges!
A táskádban az okmányokat, a pénztárcát, a mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni. Irataidat lehetőleg ne a pénztárcádban, a bankkártyádat pedig soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárold!

Néhány tanács az internethasználó gyerekek számára

Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdesz.
Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)! Visszaélhetnek vele: zsarolhatnak vagy zaklathatnak később velük.
Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével, első alkalommal pedig szülői jelenléttel találkozz vele!
Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

Kérés minden közlekedő felé:

Közös felelősségünk, hogy a nyári szünetben is fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek. Ők a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek, még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem mindig eléggé koncentrált. A közlekedési szabályok megtanítása, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása éppen ezért megóvhatja őket a balesetektől, sőt, akár életmentő is lehet.

Tehát, mi felnőttek:

A nyári hónapokban figyeljünk fokozottan a gyerekekre!
Tanítsuk meg gyerekeinknek a legfontosabb közlekedési szabályokat!
Tudatosítsuk bennük a lehetséges veszélyes helyzeteket!
És a legfontosabb: mindig mutassunk jó példát számukra!

 

police.hu

Kapcsolódó képek