menu

  • 2018.06.18.

Ismét itt a Múzeumok Éjszakája 2018 Kecskemét

Megszámlálhatatlan programmal készülődnek a helyszínek

Az ország múzeumainak ünnepe június 23-án, szombaton este, éjszaka fogadja a kíváncsi látogatókat. Kecskeméten 2006 óta a helyszínek sokaságának összefogásával valósul meg a kulturális kalandtúra. A közgyűjtemények köré a művészeti műhelyeken kívül jó kecskeméti szokás szerint olyan helyszínek társulnak, ahol érdekes, tartalmas eseményen vehet részt a rajongók népes tábora. Mi a varázslat titka? A szakemberek játékos találékonysága különleges, egyéjszakás, az év többi részében nem látható programokkal ragadja magával a közönséget. A hely szelleme, hangulata minden egyes szereplőnél összehasonlíthatatlanul más. Intim zugok, lüktető terek váltakoznak, szórakoztat a tudomány, megállít egy-egy műalkotás, zeneszó marasztal. Társaságok, túrák szerveződnek, de akárhogyan igyekeznek, elvesztik a látogatók az időérzéküket. Felbukkan egy esemény, halaszthatatlan a látvány, váratlanul itt az éjfél, megint valami jövőre marad.

Az országosan meghirdetett család és kultúra témájához kapcsolódnak azok a kézműves foglalkozások, ahol a nézők apraja-nagyja talál elfoglaltságot. A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben Rodolfo utódai bűvészkednek, gyermekprogramjaik méltán „hírösek”, messze földön, az Ifjúsági Otthonban családi kavalkádot rendeznek. A Klapka utca két végén, egy ugrásnyira egymástól a Cifrapalota és a Bozsó Gyűjtemény toborozza a múzeumok barátait, udvarukon, kiállítótereikben ügyességi játékok, kézműveskedések, tárlatvezetések, szerelmi jóslás, zenei program, időszaki kiállítások kínálják magukat. Ember legyen a talpán, aki választani tud.

A Ciróka Bábszínház, a Katona József Könyvtár minden évben új tematikával gondol a különböző generációkra. Az előbbiben Lepkeoroszlán, az utóbbiban Mátyás udvara fogadja a betérőket. Családi bábszínházzal, a Kecskeméti Fesztivál Kórus fellépésével jelentkezik a Kereskedelmi és Iparkamara. A Katona József Színházban jelmezeket próbálhatnak, kulisszák mögé bújhatnak a jelentkezők.

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek két helyszínén is kínál aktív programot, saját vázát festhetnek, ékszert készíthetnek a magukban művészvénát érzők.

A Természet Házában természetvédelmi játékokkal kísérletezhetnek kicsik és nagyok a fotókiállítás mellett.

Hangversenyek, zenei előadások nélkül nem létezik a városban Múzeumok Éjszakája. A Református és a Görögkeleti templomba koncertre hívnak a rendezők, a Védőháló Egyesület udvarán utcazenész lép fel, a Leskowsky Hangszergyűjtemény ismét páratlan zenei választékkal rukkol elő.

A tudomány iránt érdeklődők a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban a városháza titkairól, a Központi Statisztikai Hivatalban kecskeméti érdekességekről, a Planetáriumban a csillagos égről láthatnak, hallhatnak. Kecskeméti családok régi fényképeiről hangzik el előadás a Katona József Emlékházban.

Tárlatok fogadják a klasszikus vagy kortárs művészet iránt elkötelezetteket a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményében, a Porta Egyesületben, az IQ Kecskeméti Kft. K-ARTS Művészeti Gyűjteményben.

Az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény, a Hanga Óragyűjtemény kuriózum máshol fel nem lelhetők.

A Ráday Múzeum gazdag kiállítási kínálatához társul a rendhagyó tárlatvezetés a kulcsra zárt szobában, a huszárpróba és a borkóstoló.

A sör körül forog a világ a Hírös Agora Kulturális Központban előadással, kiállítással, kóstolással egybekötve. A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra és Múzeumban mi más, mint a pálinkakészítés áll a látogatótúra központjában.

A járművek szerelmeseinek a Neumann János Egyetem GAMF karán bemutatják a Megalux napelemes autót, a Formula Student versenyautót, valamint itt rendezi meg a veterán autók szabadtéri kiállítását a Hírös Veteránjármű Sportegyesület.

Az éjszaka sztárjai, az Ikarusz buszok ismét útra kelnek, a két körjárat a Bozsó Gyűjtemény mellől, a Piszekút térről kiindulva nemcsak nosztalgiázásra csábítja magával az utasokat, hanem segít a távolabbi helyszínek megközelítésében.

A helyszínekre hagyományosan ingyenes a belépés, a buszozásra a karszalag 500 Ft-ért vásárolható meg. A kulturális forgatag töredékéről tájékoztat az ízelítő ajánlat.

Részletes információt nyújt a nyomtatott programfüzet, illetve ITT olvasható a részletes program, Múzeumok Éjszakája Facebook oldal, letölthető alkalmazás okostelefonra.