menu

  • 2018.08.27.

XXI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás díjazottai

Szakmai zsűri díjazottai

Hírös Hét Fesztivál 2018
XXI. TÉRSÉGI KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS

1.) Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíja
Szakmai zsűri elnöke/Díjat átadja: Gubán Gyula Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke

Díjat kapja: HELVÉCIA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYATA

A díj odaítélésének szempontjai:
A kiállításon megjelent termelők által felvonultatott termékek kiváló minőségben, vonzó esztétikai megjelenésben, egyediségben minőségi beltartalmi értékkel kerültek bemutatásra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezet különdíjának odaítélésben jelentős szerepe volt annak is, hogy megemlékezzünk Helvécia szőlőtermesztésének múltjáról- és jelenéről. Az 1870-es évek filoxéra járványa után gyakorlatilag megsemmisült történelmi borvidékeink itt találtak menedéket. Az elkötelezett szőlőműveseknek köszönhetjük az ősi magyar fajtáink megmenekülését, ugyanis a ma is használt szaporítási technológiával indulhatott útjára a termelés a borvidékeinken.
Helvécia kezdetektől fogva, részt vesz a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon, ezúton is köszönjük nekik áldozatos munkájukat.

2.) Agrárminisztérim Vidékfejlesztési Államtitkárság különdíja

Zsűritag/Díjat átadja: Szlanyinka Edina Mária – Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese

Díjat kapja: NYÁRLŐRINC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
Nyárlőrinc település változatos és értékes termék-palettával jelent meg a XXI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon. A rendezvényen bemutatkozó termelők és iparosok igényesen vonultatták fel kiváló termékeiket. Külön elismerést érdemel, hogy Bánföldi Ferenc fazekasmester a korongozás művészetét hozta el a kiállításra, ahol színvonalas bemutatója által Nyárlőrinc település közel kerülhetett a közönség szívéhez is.
A teljesség igénye nélkül a következő termelők és vállalkozók termékei láthatók a kiállításon Nyárlőrinc képviseletében:
Bánföldi Ferenc fazekasmester
Kokovai Imre őstermelő
Szabó István őstermelő
Szekeres Mihály őstermelő
Szikrai Borászati Kft.
Zöldi Kovács József őstermelő

3.) Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíja
Díjat átadja: Dr. Temesvári Péter Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalának jegyzője

Díjat kapja: TISZAKÉCSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sokszínűsége miatt választotta
Tiszakécske kiállítását, mivel változatos és minőségi termékeket és
terméseket állítottak ki a gyümölcsökön keresztül, a szappanokon át
egészen a kerámiákig. A település elégedett lehet ezekkel a
portékákkal, hiszen neves fazekas, porcelán tervező művészekkel
büszkélkedhetnek. Az élelmiszerek terén is sokrétű a kiállítás
kínálata, hiszen a már említett gyümölcsök mellett mézeskalács,
savanyúságok, pékárú és száraztészta is került a kihelyezett termékek
közé.Nagyon várjuk Tiszakécske bemutatkozását szombaton, amikor
kézműves bemutatón és helyi termékek kóstolásán is részt vehetünk. A
díjat átadja Dr. Temesvári Péter a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalának jegyzője.

4.) Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal különdíja
Zsűritag/Díjat átadja: Madari Örs Jenő főosztályvezető

Díjat kapja: TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
Tiszaalpár a kisméretű kiállítási pavilon ellenére a helyi értékek, hagyományok és a településre jellemző mezőgazdasági-, élelmiszeripari- és kézműves termékek gazdag kínálatát mutatta be a zsűrinek.
A község 900 éves múltra visszavezethető történelmi miliője, valamint természeti szépsége feledhetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak. A település évszázadokon keresztül meg tudta őrizni háborítatlanul azokat a természeti értékeket, amelyeket a Tisza közelsége alakított évezredeken keresztül és emellett virágzó mezőgazdasági termelés, gazdálkodás alakult ki.

5.) Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal különdíja
Díjat átadja: Récsányi Ilona osztályvezető

Díjat kapja: LAJOSMIZSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
Az idei évben a Kecskeméti Járási Hivatal díját Lajosmizse Város Önkormányzata érdemelte ki. A Hivatal a különdíj odaítélésénél kiemeli, hogy a település standja méltón vonultatta fel a helyi portékák tárházát. A helybéli termelők terményeinek nívós, esztétikus, hagyományos jelleget tükröző megjelenése kiválóan szemléltette a homokhátsági település helyi értékeit. A fesztiválozók a pavilont látogatva bepillantást nyerhetnek a városhoz köthető élelmiszerek kínálatába, úgy, mint a méz, tojás, tea, ásványvíz, de említésre méltó a helyi művészek kéznyomát dicsérő, országszerte ismert kézműves munkák és prémium kategóriás termékek bemutatása. A mezőgazdaságilag meghatározó, iparilag folyamatosan fejlődő település méltón ünnepelheti nagyközségből immáron 25 esztendeje történő várossá alakulását, melyhez ezúton is gratulálunk!

6.) Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíja
Zsűritag/Díjat átadja: Szeidl József járási hivatalvezető

Díjat kapja: LADÁNYBENE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
A kiállító pavilon jól megjeleníti a XXI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás céljait, így célratörően és egy egységként bemutatja a ladánybenei helyi közösség által a településen termelt és készített zöldség, gyümölcs, méz, befőtt, zöldségkrém, hentesáru, pékáru, kecskesajt, szikvíz terményeket és termékeket. A kiállításon megjelennek a helyi művészek által alkotott művek is. A népi kézművesség fogásait mutatta be a kiállításon részt vett bőrdíszműves mester. Üde színfoltot jelentettek a pavilonban kiállított virágkompozíciók is, így a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatalának díját Ladánybene település kapja.

7.) Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja
Díjat átadja: Pintye László, oktatási és képzési alelnök

Díjat kapja: SZENTKIRÁLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
A kiállításon megjelent berendezések, termények, feldolgozott termékek hagyományosan jól tükrözik a község természeti értékeit.
Jelentős teret kapott a helyi terményekből, házilag készült befőttek, helyi termékek mellett a régi időket idéző használati tárgyak bemutatása is ( répadaráló, tökgyalu, kecskelábú asztal).
Külön öröm volt, hogy megismerhettük Kovács Imre vállalkozó vízinövényeit, valamint a Gavallérkert különleges dísznövényeket mutatott be. A kiállításnak sikerült megmutatnia a helyi termékek gazdag kínálatát.

8.) Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíja
Zsűritag/ Díjat átadja: Gilly Zsolt ökoturisztikai és környezeti nevelési osztály osztályvezetője

Díjat kapja: KEREKEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
A kerekegyházi pavilon kiválóan mutatta be a település hagyományos életét, egy jellemző családi ház, vagy tanya nyári konyháját, a család minden tagja – a gyerekektől a nagyszülőkig – által végzett hagyományos élelmiszer készítési módokat. Ugyanakkor bemutatták a régi tudások mai korba való alkalmazásának lehetőségeit, és annak fontosságát. (pl. Weninger befőző automaták) Mindezt szépen rendezett, látványos formában tették a kecskeméti polgárok örömére.

9.) NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Bács-Kiskun Megyei Irodájának különdíja
Zsűritag/ Díjat átadja: Oláh Edit irodavezető

Díjat kapja: JAKABSZÁLLÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének indoklása:
A Nemzeti Művelődési Intézet küldetése 3 fő gondolatban fogalmazható meg: hagyomány, érték, közösség, ami jól tükröződött a település pavilonjában, és a polgármester úr ismertetőjében.
A település igényesen, látványosan kialakított standján, és egész éves munkájukban is jól látható, az elköteleződés. Egy dinamikusan fejlődő település törekvése, hagyományaik, értékeik összegyűjtésében, bemutatásában, karöltve azokkal a vállalkozásokkal, amelyek biztosítják a gazdasági és turisztikai fejlődést. Ezek együtt adják egy település jelenét és jövőjét, hiszen a lakosságnak és az oda érkező vendégeknek egyaránt fontos egy település hangulata, amit az épített környezet és az ott élők hangulata közössége, együtt ad meg.
A pavilonban is jól megfért egymás mellett a magánszemély porcelángyűjteménye, a páva gyűjtemény a repülőtér és a Magyarkert, amelyek mind együtt kerültek bemutatásra.

10.) Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának nagydíja
Zsűritag/Díjat átadja: Bogasov István képviselő, tanácsnok

Díjat kapja: BALLÓSZÖG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A díj odaítélésének szempontjai:
Színes, ízléses és kimagaslóan igényes kép tárul elénk a Ballószögi termékekkel berendezett pavilonban. A legszembetűnőbb Nyúl Zoltán kétszeres fogathajtó világbajnok, Ballószög díszpolgára, és lánya Nyúl Katalin, valamint Gáspár Zoltán fogathajtók díjaiból és serlegeiből készült kiállítás. Érdekes és látványos megoldás a helyben készült háziszappan bemutatása, mely Péter Szabó Krisztina nevéhez fűződik. A mai világban már kevesen használjuk, így alig páran tudjuk, hogy a házi szappanok glicerint tartalmaznak, tehát azon kívül, hogy megtisztítjuk vele bőrünket, még hidratál is. Helyet kapott Fehér Péter és Ácsné Fehér Piroska méztermelők bemutatkozása is. Népszerűsítve és hangsúlyozva ezzel a méz egészségre gyakorolt hatását.
Ne menjünk el Ballószög kultúrája mellett sem. A polcokon szép számban látható Trencsényi Csiha Tímea néptáncoktató, és a Hagyományőrző Népdalkör díjaiból összeállított bemutató. Fontos kiemelnünk, a ballószögi Zrínyi mézeskalácsot, ami bár nem a ballószögi pavilonban található, hanem a városháza előtti téren, de szinte mindenki ismeri. A legkülönfélébb formájú mézesek szinte minden alkalomra megfelelő ajándékok lehetnek, melyet készítői szívvel-lélekkel készítenek minden alaklomra az év minden napján.
Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a többi kiállítót is, akik igen kitettek magukért. Láthatunk itt virágkompozíciót a Virágudvar Bt. jóvoltából, díszkovács és kézműves termékeket, szebbnél szebb horgolásokat Vancsai Lajosnétól, festményeket, melyek Gróf Zoltán és Ambrus Lajos művészek keze munkáját dicsérik. A pavilon hűen ábrázolja Ballószög sokszínűségét, értékeit, kulturális kincseit. Ezért javasoljuk Kecskemét városának nagydíjában részesíteni Ballószög Község kiállítóit.

Kapcsolódó képek