menu

  • 2018.09.07.

DIÓDA LÉZERKÖZPONT ÉPÜL A NEUMANN JÁNOS EGYETEMEN

Elkezdődött a kivitelezés Kecskeméten, a „Dióda lézerközpont kialakítása a Neumann János Egyetemen” című, GINOP-2.3.3-15-2016-00041 azonosító számú projekt keretében.

A fejlesztést a Neumann János Egyetem, mint konzorciumvezető a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumban valósítja meg. A projektgazdák 518,1 millió forint uniós és hazai forrást nyertek a beruházásra. A 100 százalékos támogatás vissza nem térítendő.

A csütörtöki ünnepélyes alapkőletétel alkalmából Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Finta Zita kancellár és dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kft. ügyvezetője köszöntötték a megjelenteket. A fejlesztést Dr. Weltsch Zoltán, tanszékvezető, projektmenedzser és Lenkeyné dr. Bíró Györgyvér, a Bay Zoltán Kft. divízió igazgatója mutatták be.

Elhangzott: a projekt keretében egy új alap, és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium kialakítása a cél. A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig – az újdonságánál fogva – hiánypótló. A kutatóhely három fő egysége: optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és impulzuslézeres szubtraktív mikro-megmunkáló központ.

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, az eszközök specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. feladata a Neumann János Egyetem bázisán.

Az üzembe helyezést követően a működtetés és a tulajdonjogok is ennek megfelelően alakulnak. A Neumann János Egyetem a megszerzett ismereteket az oktatásban a hagyományos és a duális képzés területén is kamatoztatni kívánja. A jármű-, gép-, elektromos-, elektronikai ipar területén a különböző teljesítményű lézereket ma a vágás, hegesztés és a gravírozás területén alkalmazzák, így a létrehozandó laboratórium által ezeken a területeken lehet az oktatás színvonalának javítása mellett elsődlegesen a beszállító kis- és közepes vállalatok innovációs képességeit javítani. Különösen nagy az igény a mikromegmunkálás iránt. A választott berendezéssel a fogászati implantátumok beépülését segítő felületmódosítási eljárásokat is lehet fejleszteni.

Neumann János Egyetem

Kapcsolódó képek