menu

  • 2019.01.23.

Az avar kor – Madártávlatból

Kiállítás a Cifrapalotában

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel várja az érdeklődőket 2019. január 25-én 14.00 órára a kecskeméti Cifrapalotába (Kecskemét, Rákóczi út 1.) AZ AVAR KOR MADÁRTÁVLATBÓL című kiállítás megnyitójára.

A vendégeket köszönti: Dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Dr. Szentpéteri József, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa

A tárlat a Damjanich János Múzeum vendégkiállítása

A kiállítás megtekinthető 2019. április 28-ig, hétfő kivételével 10–17 óráig.

A kiállítás három kiemelkedő sajátossága:

1. Mintegy három évszázad kincseit láthatja a közönség. Van olyan leletegyüttes, amely a 19. században került a Magyar Nemzeti Múzeumba, de láthatunk olyanokat is, amelyeket már a 21. században tártunk fel. Így elmondhatjuk azt, három évszázad feltárt emlékei köszönnek ránk a kiállításon.

2. Külön érdekessége a kiállításnak az is, hogy a bemutatott tárgyak túlnyomó többsége jól ismert ugyan szakirodalmi szinten, de ténylegesen még a szakma kutatóinak többsége sem láthatta őket eredetiben, hiszen ezek többnyire a páncélszekrények mélyén rejtőztek. Vagy nagyon régen, vagy egyáltalán nem voltak kiállításon láthatók.

3. A harmadik sajátosság egy kiállítás-technikai érdekesség, melyet a napjainkban kedvelt múzeumfilozófia elfogadása szült. Van, aki a tárgyakat kedveli, s elmélyed az azokra való rácsodálkozásban. Ők a vitrineket fogják megcsodálni. Azután vannak olyan látogatók is, akik szeretnek olvasni és képeket összekötni a megismert szöveggel, ők a tablók sokaságában mélyedhetnek el.

Mi abban reménykedünk, hogy lesznek olyanok is, akiket a fentiek mellett a katalógus szövege is érdekel majd, azt is szívesen elolvassák. Ebben ugyanis egy kis avar kori történelmet próbáltunk felvázolni. Ez ugyanis bármilyen furcsának tűnik, tudomásom szerint kimaradt a magyar történelem könyvekből. Végül a kiállítás kapcsán utalunk a világirodalom olyan nagy klasszikusának egyik drámájára, mint Shakespeare: „Rómeó és Júlia” c. műve. Rendkívül érdekes ugyanis, hogy már az avar kori sírokban is megtalálhatók és nyomon követhetők az igaz szerelem „tárgyiasult” formái. Ezt a szakirodalom a kettőssírok formációval írja le. Kiállításunkban egy ilyen kettőssírt is bemutatunk, jelezve ezzel azt, hogy nem csupán a szép és különleges tárgyak, hanem a sírokban történő temetkezési szokások megfigyelésének is nagy jelentősége van a történelmi múlt rekonstruálása érdekében.

dr. Madaras László
a kiállítás kurátora

Kapcsolódó képek